Rețete de toamnă. Cum să faci cea mai bună plăcintă cu dovleac. Un desert parfumat și colorat care te va duce cu gândul la copilărie

Plăcintă cu dovleac. Plăcinta cu dovleac este una dintre specialitățile toamnei, foarte apreciată de români. Acest desert parfumat, colorat și plin de aromă îți va cuceri instant întreaga familie.

15 oct. 2022, 06:30
Rețete de toamnă. Cum să faci cea mai bună plăcintă cu dovleac. Un desert parfumat și colorat care te va duce cu gândul la copilărie

Plăcinta cu dovleac. Dovleacul este vedeta sezonului, cu ajutorul căruia se pot realiza foarte multe rețete de plăcinte, tarte, prăjituri, dar poate fi consumat și simplu, copt la cuptor.

Citește și Rețetă de prăjitură pufoasă cu mere și scorțișoară. Iată cum să o prepari la tine acasă

Alături de plăcinta cu mere, plăcinta cu dovleac a fost și este una dintre cele mai apereciate rețete ale toamnei.

Ingrediente pentru umplutura de plăcintă cu dovleac:

  • 800g dovleac dat pe răzătoare
  • 100g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară

Ingrediente pentru aluat

  • 200ml apă
  • 200ml ulei
  • un praf de sare
  • făină cât cuprinde
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingură de făină cu vârf

Plăcintă cu dovleac. Mod de preparare

Pentru a face cea mai bună plăcintă, mai întâi trebuie să cureți dovleacul de coajă și semințe și să îl dai pe răzătoarea mare sau la robot, pentru a-l mărunți bine.

Apoi, pune dovleacul răzuit într-o cratiță la foc mic. Adaugă zahărul și lasă-l la călit până când se va înmuia foarte bine. Pune lingurița de scorțișoară, încorporează bine și lasă amestecul să se răcorească. Între timp, pregătește aluatul pentru plăcintă.

Ca să obții aluatul perfect, mai întâi trebuie să adaugi într-un bol apa cu uleiul și praful de sare apoi să pui făina și să amesteci până când aluatul începe să se formeze.

Atunci când aluatul devine greu de amestecat, răstoarnă-l pe blatul de bucătărie și continuă să adaugi făină și să frămânți până când obții un aluat tare, ușor de întins și nelipicios

Apoi, amestecă cele trei linguri de ulei cu lingura de făină astfel încât să ai un amestec cu o consistență asemănătoare mierii.

Împarte aluatul obținut în trei părți egale, întinde prima bucată de aluat, apoi unge-o cu amestecul de făină și ulei. Rulează foaia și dă-o deoparte. Întinde a doua foaie de aluat, repetă procedura anterioară, apoi pune prima foaie de aluat  la marginea ei și împachetează rulând.

Ia și a treia foaie de a luat și unge-o cu amestecul rămas apoi pune primele două foi împachetate deasupra și rulează.
Taie aluatul rezultat în două bucăți și întinde-l în foi potrivite pentru tava în care urmează să coci plăcinta.

Așază prima foaie de aluat în tava de copt, apoi adaugă umplutura, pune și cealaltă foaie de aluat deasupra, înțeapă cu o furculiță din loc în loc și pune plăcinta cu dovleac la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Citește și Monica Bîrlădeanu, rețeta copilăriei sale. Chefii au fost cuceriți de gustul delicios. „E a bunicii mele. Mama a învățat-o de la ea”