Rețete mănăstirești. Părintele Efrem de la mănăstirea Dervent îți dezvăluie câteva dintre secretele mâncării de post. Trebuie neapărat să le pui în aplicare

Foarte mulți români țin în această perioadă Postul Crăciunului, care durează timp de șase săptămâni. În această perioadă, oamenii se abțin de la consumul de carne, lactate și ouă, pe care le înlocuiesc cu produse vegetale. Însă prepararea rețetelor de post nu este tocmai ușoară, așa că ne-am gândit să îți oferim câteva secretele culinare ale părintelui Efrem Bandarica de la mănăstirea Dervent.

20 nov. 2022, 11:00
Rețete mănăstirești. Părintele Efrem de la mănăstirea Dervent îți dezvăluie câteva dintre secretele mâncării de post. Trebuie neapărat să le pui în aplicare

Rețete mănăstirești. În această perioadă, foarte mulți români țin Postul Crăciunului, care durează de șase săptămâni, până pe data de 25 decembrie. Aceștia trebuie să se abțină de la consumul de carne, lactate și ouă și si să le înlocuiască cu produse vegetale.

Citește și Cinci alimente de evitat în postul Crăciunului dacă nu vrei să te îngraşi

Totuși, prepararea rețetelor de post nu este tocmai ușoară și le dă bătăi de cap multor gospodine, care la un moment dat, nu mai știu efectiv ce să gătească.

Astfel, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu două rețete pe care părintele părintelui Efrem Bandarica de la mănăstirea Dervent- un maestru în arta culinară și care hrăneștea obștea mănăstirii, dar și pe pelerinii care poposesc acolo- ni le-a dezvăluit și care cu siguranță te vor cuceri.

Părintele Efrem are foarte multe rețete delicioase de post pe care le împărtășește tuturor celor care i le cer. Mai mult, el a a scris chiar și o carte de bucate în care explică pe îndelete cum poți să realizezi cea mai gustoasă mâncare de post.

Din mâinile părintelui nu ies doar niște mâncăruri absolut delicioase, ci și adevărate opere de artă spre încântarea tuturor celor care rămân uimiți de aspectul lor fantastic.

 

Și dacă te-am făcut curios nu o să te mai fierbem și o să îți prezentăm două rețete delicioase pe care părintele Efrem ni le-a recomandat și pe care trebuie neapărat să le încerci.

Broccoli fiert cu sare și mujdei de usturoi

Una dintre rețetele părintelui Efrem Barnica este cea de broccoli fiert cu puțină sare și mujdei de usturoi.

Ingrediente:

  • broccoli
  • 3 căpățini de usturoi
  • 100 ml ulei
  • o lamanie
  • 5 linguri de apă minerală
  • sare

Mod de preparare:

Pune broccoli la fiert. ”De când începe apa să fiarbă puneţi broccoli și lăsati 10 minute să clocotească. În apă adăugați puțină sare și puțin ulei de măsline apoi scurgeti foarte bine de apa”, explică parintele.

Apoi prepară pasta de mujdei. Pisează usturoiul bine cu sare și freacă până când se transformă într-o pastă. După, adaugă uleiul, puțin câte puțin, până când observi că pasta se îngroașă.

În momentul în care observi că pasta devine din ce în ce mai groasă pune în compoziție apă minerală în care ai stors în prealabil zeamă de lămâie și freacă până când obții o pastă groasă și albă.

Humus cu pasta de susan

O altă rețetă simplă și deliocioasă pe care ne-o recomandă părintele Efrem este humus cu pastă de susan.

Ingrediente:

  • 3 cesti de naut
  • 2 linguri pasta de susan
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri apa
  • putin patrunjel verde
  • putin curry
  • un varf de cutit de boia de ardei dulce
  • sare si piper după gust.

Mod de preparare

Pune năutul cu o seară înainte, la umflat în apă, apoi a doua zi pune-l la fiert. Când este gata i-a oala de pe foc și pune năutul împreună cu usturoiul în blender apoi mixează până când totul devine o pastă.

Separat amestecă pasta de susan, apa și sucul de lămaie și toarnă compoziția în blender peste pasta de năut apoi amestecă din nou.

Pune sare și piper iar apoi adaugă totul într-un bol pe care îl poți orna cu boabe de năut fiert, pătrunjel tocat sau „rămurele” de curry și boia.

Citește și Rețete de toamnă. Cum să faci cea mai bună plăcintă cu dovleac. Un desert parfumat și colorat care te va duce cu gândul la copilărie