REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: „Macaroane în loc de supă” şi „Şerbet de flori de teiu”

Reţetele "Macaroane în loc de supă" şi "Şerbet de flori de teiu" au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

08 iun. 2014, 10:51
REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: „Macaroane în loc de supă” şi „Şerbet de flori de teiu”

Ia 1800 grame de carne, pune-o într ‘o tingire cu două linguri de unt, 600 grame de vin, două kilograme şi jumătate de apă, câte o bucăţică de pătrunjel, praz, ţelină, lămâe, jumătate fir de usturoiu, piper, sare, ienibahar, scorţişoară cât iei cu două degete şi două linguri de bulion de pătlăgele, informează Agerpres.

Citeşte şi REŢETA ZILEI: Turte cu piure de mazăre

Pune toate acestea să fearbă până ce se va muia carnea, strecoară bulionul, iar carnea piseaz-o în piuliţă, dă-o prin sită şi amestec-o iar cu bulion.

După aceasta ferbe 600 ori 900 grame de macaroane, dă-le în două clocote, toarnă-le îndată într’o strecurătoare de tinichea şi, aproape de masă, pune macaroanele acelea în sosul de mai sus, potrivindu-l din grosime; dă-i un clocot două, pune în castron o mână de parmezan ras şi o lingură de macaroane, şi iar o mână de parmezan ras şi o lingură de macaroane, până ce se vor isprăvi toate, şi dă-le la masă. Dacă ai ciuperci albe aromatice uscate, spală-le într’o apă şi pune-le în sosul pregătit cât vei lua cu patru degete.

Citeşte şi Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sănătate

Șerbet de flori de teiu

Se curăţă 300 grame de flori de teiu de codiţe şi de verdeaţă, şi aceste flori se pun să fiarbă cu 900 grame de apă.

Această zeamă se strecoară şi se stoarce printr’un tifon des, şi muindu-se cu 1200 grame de zahăr, se pune să se topească, se curăţă cu albuşul unui ou şi cu jumătate de lămâe, şi se strecoară. Punându-se acest zahăr iar pe foc, se dă foc iute, spre a se lega ca şerbetul, se adaogă zeama dela un sfert de lămâe şi, după câteva clocote, se coboară tingirea, lăsându-se să se recească cât va suferi degetul. Apoi se ia la mestecat până ce-şi schimbă faţa, şi după ce se frământă în mâini, se pune în borcane.