Reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU pentru Siria

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă vineri (28 februarie) o reuniune de urgenţă consacrată evoluţiilor recente din Siria, au indicat mai mulţi diplomaţi, potrivit AFP.

28 feb. 2020, 15:44
Reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU pentru Siria

Reuniunea ar urma să înceapă la ora locală 16:00 (21:00 GMT), a precizat preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul belgian Marc Pecsteen de Buytswerve.

Reuniunea a fost solicitată de SUA, Germania, Regatul Unit, Franţa, Belgia, Estonia şi Republica Dominicană, a precizat ambasadorul Belgiei la ONU.

Londra anunţase că va cere convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de trupele siriene, susţinute de Rusia, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei.

Turcia a dat drumul la refugiaţilor către Europa. Erdogan trimite migranţii cu autubuzele, primele transporturi sunt deja pe drum VIDEO

”Nu există nicio justificare pentru astfel de ignorare flagrantă a dreptului internaţional sau a decenţei umane fundamentale”, a spus ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Turcia a suferit joi pierderi grele, după săptămâni de tensiuni în creştere la Idlib între forţele turce şi cele ale regimului sirian, care s-au înfruntat de mai multe ori de la începutul lunii.

După moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci, Rusia, aliată a regimului sirian, a acuzat vineri trupele Ankarei că s-au aflat printre ”unităţile combatante ale grupărilor teroriste”.

Bombardamentele sângeroase de joi ridică la cel puţin 53 numărul militarilor turci ucişi în Idlib începând cu 1 februarie.