Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concurs

Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat. Dintre aceştia, 3.993 de absolvenţi vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Alina Costache
15 nov. 2024, 15:47
Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concurs

Rezidențiat 2024. Examenul de rezidențiat va avea loc duminică, 17 noiembrie. La nivel naţional s-au înscris 10.575 de candidați. Concursul de rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitaredin  Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris

Potrivit unui comunicat de presă, anul acesta pentru concursul de admitere în rezidenţiat, ce va fi organizat de către Ministerul Sănătăţii prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în centrul Expoziţional ROMEXPO din Capitală, duminică, 17 noiembrie, s-au înscris 3.993 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie.

Potrivit sursei citate, în centrul universitar Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” vor susţine concursul de intrare în rezidenţiat cei mai mulţi candidaţi, peste 37% din totalul candidaţilor înscrişi la nivelul întregii ţări – 3.993: 2.405 pentru domeniul medicină, 929 pentru domeniul medicină dentară şi 659 pentru domeniul farmacie.

La nivel naţional, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.243 de candidaţi, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară 2.360 candidaţi, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenţi.

„Pentru toţi absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară concursul de intrare în rezidenţiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialităţi medicale, dar şi un test extrem de greu ce se va reflecta în performanţele pe care fiecare dintre aceştia le-au obţinut în anii de studiu şi evident prin cantitatea şi calitatea cunoştinţelor pe care şi le-au însuşit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaţilor şi am convingerea că, şi anul acesta, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională”, a declarat Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, citat în comunicat.

Citește și Rezidențiat 2024. Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere și cum poate fi promovat examenul

De asemenea, coordonatoarea concursului de intrare în rezidenţiat ce se va derula în Centrul universitar Bucureşti, Cătălina Poiană, prorector cu Învăţământul postuniversitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că examenul de rezidenţiat reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent al facultăţilor de medicină, fiind esenţial în dezvoltarea profesională şi personală.

„Rezidenţiatul este o etapă obligatorie de a aprofunda cunoştinţele şi de a dobândi experienţa practică necesară pentru a deveni medici dedicaţi, care să ofere îngrijire de calitate pacienţilor. În perioada rezidenţiatului, este important să oferim suport şi resurse pentru a le asigura o pregătire optimă, astfel încât să contribuim la formarea generaţiilor de medici, care trebuie să fie bine pregătite, dedicate şi implicate, pentru a duce sistemul de sănătate în direcţia pe care cu toţii o aşteptăm. Le doresc tinerilor medici, implicaţi astăzi în acest examen, să aleagă specialitatea pe care şi-o doresc, convinşi fiind că din locul respectiv vor putea oferi îngrijire, empatie şi suport oamenilor aflaţi în suferinţă”, a afirmat Poiană.

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După expirarea timpului alocat concursului şi o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8,30, pentru ca la ora 10 să înceapă concursul de intrare în rezidenţiat, sesiunea 2024.

Citește și Rezidențiat 2024. Ministrul Sănătății anunță schimbări pentru viitorii medici

Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătăţii Concursului de intrare în rezidenţiat pe loc şi post în medicină, medicină dentară şi farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2022/2023. Totodată, ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialităţi, în domeniul medicină se află: medicina de familie – 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie şi terapie intensivă – 205 de locuri, pediatrie – 168 de locuri, cardiologie – 157 de locuri şi chirurgie generală – 145 de locuri.

La polul opus se află: medicina sportivă – 4 locuri, expertiza medicală a capacităţii de muncă – 6 locuri, neurologia pediatrică – 9 locuri, cardiologie pediatrică – 11 locuri şi medicina nucleară – 15 locuri.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație