Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concurs

Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat. Dintre aceştia, 3.993 de absolvenţi vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Alina Costache
15 nov. 2024, 15:47
Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concurs

Rezidențiat 2024. Examenul de rezidențiat va avea loc duminică, 17 noiembrie. La nivel naţional s-au înscris 10.575 de candidați. Concursul de rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitaredin  Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați s-au înscris

Potrivit unui comunicat de presă, anul acesta pentru concursul de admitere în rezidenţiat, ce va fi organizat de către Ministerul Sănătăţii prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în centrul Expoziţional ROMEXPO din Capitală, duminică, 17 noiembrie, s-au înscris 3.993 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie.

Potrivit sursei citate, în centrul universitar Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” vor susţine concursul de intrare în rezidenţiat cei mai mulţi candidaţi, peste 37% din totalul candidaţilor înscrişi la nivelul întregii ţări – 3.993: 2.405 pentru domeniul medicină, 929 pentru domeniul medicină dentară şi 659 pentru domeniul farmacie.

La nivel naţional, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.243 de candidaţi, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară 2.360 candidaţi, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenţi.

„Pentru toţi absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară concursul de intrare în rezidenţiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialităţi medicale, dar şi un test extrem de greu ce se va reflecta în performanţele pe care fiecare dintre aceştia le-au obţinut în anii de studiu şi evident prin cantitatea şi calitatea cunoştinţelor pe care şi le-au însuşit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaţilor şi am convingerea că, şi anul acesta, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională”, a declarat Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, citat în comunicat.

Citește și Rezidențiat 2024. Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere și cum poate fi promovat examenul

De asemenea, coordonatoarea concursului de intrare în rezidenţiat ce se va derula în Centrul universitar Bucureşti, Cătălina Poiană, prorector cu Învăţământul postuniversitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că examenul de rezidenţiat reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent al facultăţilor de medicină, fiind esenţial în dezvoltarea profesională şi personală.

„Rezidenţiatul este o etapă obligatorie de a aprofunda cunoştinţele şi de a dobândi experienţa practică necesară pentru a deveni medici dedicaţi, care să ofere îngrijire de calitate pacienţilor. În perioada rezidenţiatului, este important să oferim suport şi resurse pentru a le asigura o pregătire optimă, astfel încât să contribuim la formarea generaţiilor de medici, care trebuie să fie bine pregătite, dedicate şi implicate, pentru a duce sistemul de sănătate în direcţia pe care cu toţii o aşteptăm. Le doresc tinerilor medici, implicaţi astăzi în acest examen, să aleagă specialitatea pe care şi-o doresc, convinşi fiind că din locul respectiv vor putea oferi îngrijire, empatie şi suport oamenilor aflaţi în suferinţă”, a afirmat Poiană.

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După expirarea timpului alocat concursului şi o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8,30, pentru ca la ora 10 să înceapă concursul de intrare în rezidenţiat, sesiunea 2024.

Citește și Rezidențiat 2024. Ministrul Sănătății anunță schimbări pentru viitorii medici

Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătăţii Concursului de intrare în rezidenţiat pe loc şi post în medicină, medicină dentară şi farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2022/2023. Totodată, ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialităţi, în domeniul medicină se află: medicina de familie – 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie şi terapie intensivă – 205 de locuri, pediatrie – 168 de locuri, cardiologie – 157 de locuri şi chirurgie generală – 145 de locuri.

La polul opus se află: medicina sportivă – 4 locuri, expertiza medicală a capacităţii de muncă – 6 locuri, neurologia pediatrică – 9 locuri, cardiologie pediatrică – 11 locuri şi medicina nucleară – 15 locuri.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici