Curtea Constituţională a validat cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni

Klaus Iohannis preia al doilea mandat de preşedinte al României. Klaus Iohannis a obţinut, duminică, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, 66,09 % din numărul de voturi valabil exprimate, iar Viorica Dăncilă 33,91 %, a anunţat  purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preoţescu. Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte, joi, începând cu orele 16,00, într-o şedinţa solemnă, pentru validarea alegerii preşedintelui României.

RomaniaTV.net
28 nov. 2019, 11:31
Curtea Constituţională a validat cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Curtea Constituţională, unde va fi validat cel de-al doilea mandat în fruntea statului, care va începe pe 21 decembrie.

Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a citit hotărârea de validare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale. 

„Validează alegerea dlui Klaus Werner Iohannis în funţia de preşedinte al României”, a declarat Valer Dorneanu.

Klaus Iohannis, declaraţia la validarea celui de-al doilea mandat de preşedinte, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

Domnule Președinte al Curții Constituționale,

Onorați membri ai Curții Constituționale,

Distinsă audiență,

Domnule Prim-ministru,

Votul pe care mi l-au acordat românii pentru un nou mandat de Președinte al României reprezintă pentru mine o onoare deosebită și, în același timp, o mare responsabilitate.

Primul meu mandat de Președinte, care se va încheia în mod oficial în foarte scurt timp, a fost unul plin de provocări. Timp de cinci ani, am rămas permanent conectat la problemele reale ale societății, iar prin acțiunile mele m-am opus cu fermitate acelor tendințe regresive pe care le-am considerat un real pericol pentru democrație.

Ne aflăm la 30 de ani de la momentul în care românii au decis să-și proiecteze viitorul în democrație, iar construcția constituțională a răspuns acestui deziderat, instituind mecanisme de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale și de bună funcționare a autorităților statului.

Este imperativ ca actorii statali care însuflețesc această construcție să acționeze în beneficiul națiunii române. A veghea la respectarea Constituției și a-i garanta supremația, în spiritul și litera sa, ca ultimă barieră în fața derapajelor de la regulile democratice, sunt de o importanță vitală.

În toate activitățile lor, autoritățile publice trebuie să acționeze cu bună credință și să dea dovadă de un atașament autentic față de Legea fundamentală și față de valorile democratice.

În virtutea rolului constituțional al Președintelui României, voi acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor. Voi continua să fiu un apărător ferm al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, al valorilor supreme consacrate în Constituție, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din Decembrie 1989, apărate cu jertfă de sânge în urmă cu 30 de ani.

Voi veghea în continuare la respectarea Constituției și voi susține și în viitor, cu toată hotărârea, valorile statului de drept și parcursul european al României. Acestea sunt nu doar principiile care mi-au călăuzit întotdeauna acțiunile și deciziile, dar și direcția în care, nu o dată, ci de trei ori în acest an – la alegerile europarlamentare, cu ocazia referendumului pentru justiție și la alegerile prezidențiale – românii au arătat că vor să meargă țara noastră. Drumul ales de români este unul cu un singur sens, la care, prin activitatea lor, trebuie să se alinieze toate autoritățile statului.

România este un stat de drept, iar românii sunt o națiune cu reflexe profund democratice, astfel că cei care au girat asaltul asupra independenței justiției au primit cea mai severă și legitimă sancțiune prin votul oamenilor. Este cel mai puternic semnal că toți decidenții politici și instituționali trebuie să își asume ca inalienabile principiile că nimeni nu este mai presus de lege și cel al colaborării loiale între autoritățile publice.

Dezvoltarea societății noastre nu este despre persoane sau funcții, ci despre datoria de a face bine țării noastre, contribuind direct la progresul României, învestiți fiind cu încrederea românilor. Și sunt convins că, pe temelia valorilor democratice pe care le-am apărat în toți acești ani, vom construi România puternică și prosperă, și normală pe care ne-o dorim!

_______

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.031.762, reprezentând 54.86% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, a anunţat Biroul Electoral Central într-un comunicat de presă.

Totalul voturilor valabil exprimate: 9.849.057, reprezentând 98.18% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Total voturi nule: 182.648

Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66.09% din totalul voturilor valabil exprimate.

Viorica Dăncilă a obţinut 3.339.922 voturi, reprezentând 33.91%.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale 2019 a fost trimis la Curtea Constituţională a României pentru validare. Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte, joi, începând cu orele 16,00, într-o şedinţa solemnă, pentru validarea alegerii preşedintelui României. 

Constituţia României prevede că după ce rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională, candidatul declarat câştigător depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.