Ridicările de autoturisme sunt ILEGALE. Ce se întâmplă cu "HINGHERII" de maşini

Publicat: Luni, 25 Mai 2015 13:14 // Actualizat: Luni, 25 Mai 2015 13:14 // Sursa: romaniatv.net

Societăţile care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate neregulamentar rămân fără obiectul muncii, după ce judecătorii de la ICCJ au admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului împotriva ridicărilor de autoturisme.

Un complet al ICCJ a decis, luni, să admită recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la ridicarea maşinilor

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015", se arată în minuta hotărârii.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, la România TV, că o parcare neregulamentară este normal să fie sancţionată de Poliţia Rutieră, nu de societăţi comerciale care să aibă ca obiect de activitate ridicarea autoturismelor. "Daca masina respectiva obstructioneaza circulatia si nu se poate iesi cu o masina de Pompieri sau cu Salvarea dintr-un loc public, se poate ridica masina, dar sub nicio forma de o societate comerciala care are ca activitate ridicarea de masini. E ceva complet ilegal. Desi unele hotarari de consilii locale, cum ar fi cea de la sectorul 6, le desfiintasera, oamenii acestia continuau sa ridice masini pe motiv ca hotararea nu era definitiva. Toate aceste ridicari de masini sunt nelegale. Asta nu inseamna ca trebuie sa parcam neregulamentar. Autoritatile publice locale trebuie sa isi constitutie propriile servicii si sa se ocupe de aceasta chestiune grava. De altfel, se dovedeste retroactiv inca un lucru: societatile acestea comerciale aveau activitate ilegitima", a declarat Gheorghe Piperea.

Avocatul Poporului a arătat instanţei că examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.

Opinia instanțelor judecătorești a fost în sensul că hotărârile consiliilor locale având ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar au fost adoptate cu depășirea competenței ce revine consiliilor locale.

Citeşte şi Veşti bune pentru şoferi. Avocatul Poporului contestă ridicările de maşini. Cine ar putea primi banii înapoi

Într-o altă orientare de jurisprudență, instanțele de judecată au avut o abordare diferită, apreciind că posibilitatea reglementării procedurii ridicării vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea unor dispoziții din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 și ținând seama de faptul că regulamentul în cazul specific al ridicării vehiculelor staționate neregulamentar poate fi adoptat și prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.

"Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară", se susține în recursul formulat de AP.

Potrivit sursei citate, Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu cuprinde dispoziții cu privire la procedura în care se execută măsura ridicării autovehiculelor staționate neregulamentar. În aceste condiții, la nivelul autorităților administrației publice locale, au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat în detaliu procedura ridicării vehiculelor staționate neregulamentar.

"Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voință unilaterală a autorității deliberative locale și în niciun caz nu poate justifica demersul autorității locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competența legislativă a Guvernului", mai apreciază sursa citată.

loading...
9 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Avocatul Poporului hingheri de maşini ÎCCJ ridicari de masini
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit virală pe internet astăzi. Ce i-a cerut elevul învățătoarei a lăsat-o fără cuvinte
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit...
11 iun 22:18
Răspunde | Votează email 0 email
Littieangel
Piperea prostu' ciinele nostru....!!!!! Dobitocul asta dezinformeaza voit sau e cretin. Amenda e data de Politia locala nu de firma care ridica. Plata serviciului de ridicare se face la firma care a ridicat masina...!!!!! Si as adauga...bai cretinule...ce se intimpla cu persoanele cu handicap carora li se ocupa abuziv locurile de parcare????
27 mai 04:14
...admită recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la ridicarea maşinilor CITEŞTE ŞI Ridicările de autoturisme sunt ILEGALE. Ce se întâmplă cu „HINGHERII” de maşini „În interpretarea şi aplicarea...
26 mai 22:10
...admită recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la ridicarea maşinilor CITEŞTE ŞI Ridicările de autoturisme sunt ILEGALE. Ce se întâmplă cu „HINGHERII” de maşini „În interpretarea şi aplicarea...
26 mai 21:57
...admită recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la ridicarea maşinilor CITEŞTE ŞI Ridicările de autoturisme sunt ILEGALE. Ce se întâmplă cu „HINGHERII” de maşini ...
26 mai 13:41
...parcate neregulamentar și prin urmare va întrerupe această activitate”, spune Mirela Gligore. Citeşte şi Ridicările de autoturisme sunt ILEGALE. Ce se întâmplă cu „HINGHERII” de maşini Vă reamintim că Înalta Curte de Casație...
26 mai 12:58
...Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015″, se arată în minuta hotărârii. Citeste mai multe …   ...
26 mai 02:02
Răspunde | Votează email 0 email
ION
NUMAI IN ROMANIA SE POATE ABROBA O ASTFEL DE LEGE, CE VA IESI??? HAOS TOTAL!! NE VETI FACE LA FEL CA SI CU IMPOZITAREA BACSISULUI?? IN ORICE TARA CIVILIZATA SE RIDICA MASINI, SI NU PE SUME MODICE CA LA NOI CI SI PE 1000 DE LIRE, CA IN CAZUL ANGLIEI!!!! DOAR CA ROMANIA E PREA DEZELVOTATA INCAT VEDE UN PAS SPRE CIVILIZATIE CA UN ABUZ SI O OPRIRE A SMECHERIEI A UNUIA SI A ALTUIA DE A PARCA LA AMBITIE. ASTEPTAM HAOSUL DE PE STRAZI, SA VA VEDEM??? CE VETI FACE????
25 mai 16:17
Răspunde | Votează email 3 email
mitica
Haosul si nesimtirea stapanesc Romania.
25 mai 16:17
Răspunde | Votează email 0 email
mitica
Haosul si nesimtirea stapanesc Romania.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H