Rinocerul negru din Africa de Vest a fost declarat specie dispărută

În Africa de Vest nu mai există niciun rinocer negru, potrivit ultimului studiu al IUCN (International Union for Conservation of Nature).

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 15:39
Rinocerul negru din Africa de Vest a fost declarat specie dispărută

Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie a declarat subspecia extinctă (Diceros bicornis longipes), iar o subspecie a rinocerului alb (Ceratotherium simum cottoni) din Africa centrală, este listată şi ea ca posibil dispărută.

Lista Roşie a fost actualizată anul acesta, iar acum conţine mai multe specii ameninţate ca niciodată.

IUCN spune că, în ciuda eforturilor de conservare, 25% din mamiferele lumii sunt pe cale de dispariţie.

Rinocerul de Java (Rhinoceros sondaicus) a dispărut şi el, după ce ultimul exemplar a fost ucis luna trecută de braconieri.

Per total, numărul de rinoceri negri şi albi au crescut, însă anumite subspecii au fost extrem de vulnerabile, din cauza braconierilor, care îi ucid pentru coarne.

„Au avut ghinionul să apară în locuri unde pur şi simplu nu am putut să îi protejăm”, a declarat pentru BBC Simon Stuart, preşedintele Comisiei pentru Supravieţuirea Speciilor de la IUCN.

IUCN este îngrijorat anul acesta şi de Madagascar şi de reptilele sale. Raportul a descoperit că 40% din reptilele terestre sunt ameninţate, dar şi că au fost create noi zone pentru conservarea lor. Acest lucru va ajuta la protecţia unor specii ameninţate precum cameleonul lui Tarzan (Calumma tarzan).

Există, însă, şi câteva veşti bune, printre care şi cea că a fost reintrodus în sălbăticie calul lui Przewalski (Equus ferus). Desemnată specie dispărută în sălbăticie în 1996, a fost readusă după un program de înmulţire în captivitate, ce a avut mare succes. Acum, există peste 300 de exemplare sălbatice.