Virusul ucigaș a ajuns în apa din Marea Neagră. Președitele OMS a făcut anunțul care ar putea îngenunchea litoralul românesc

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kakhovka. Între timp, specialiștii ucraineni anunță că apele revărsate din baraj au ajuns în cantități masive în Marea Neagră, la Odesa.

11 iun. 2023, 16:52
Virusul ucigaș a ajuns în apa din Marea Neagră. Președitele OMS a făcut anunțul care ar putea îngenunchea litoralul românesc

„Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Informațiile exacte și amploarea exactă a impactului nu au fost încă văzute, deoarece apa continuă să vină în aval… cifrele din acest moment arată că, inițial, 16.000 de persoane au fost imediat expuse riscului de inundații, pe malurile râului. Mii de oameni au fost evacuați”, a declarat Teresa Zakaria, responsabil tehnic la programul de urgențe sanitare al OMS.

Inspectoratul de Stat pentru Mediu al Districtului Sud-Vest din Ucraina raportează că experţii au constatat o desalinizare a apei în Marea Neagră, în apropiere de Odesa.

Fenomenul este cauzat de faptul că tone de apă dulce au ajuns în mare din rezervorul Kahovka (regiunea Herson).

Specialiștii ucraineni au prelevat probe de apă de mare în trei locuri din zona Odesei, pentru teste de praf, cenușă, funingine, sulfați, nitrați și alte solide, niveluri de fier și salinitate. În urma testelor de laborator, au fost constatate abateri în cazul tuturor probelor de apă studiate.

Citește și: Alertă! Ultima variantă de COVID este răspândită prin canalizare, de o persoană din Ohio. Specialiştii au cerut ajutorul pentru identificarea purtătorului acestei tulpini

La Nova Dofinovka (dana 243), de exemplu, cantitatea de fier este de nouă ori mai mare decât cea normală, iar nivelul de salinitate este de 2,7 ori mai mic. Apa din zona plajei Lanjeron are cantitatea de fier de 5,2 ori mai mare, iar salinitatea este la un nivel de 2,9 ori mai mic decât cel obişnuit.

Holera este o boală epidemică gravă, adesea mortală, holera afectează, deopotrivă, omul şi animalele. Maladia este determinată de un virus care se găseşte în apele murdare şi în locurile în care sunt deversate dejecţii.

Capabil să rămână în stare latentă ani în şir, virusul holerei poate fi reactivat prin creşterea temperaturii şi împrăştiat prin forţa curenţilor marini.

Holera este cauzată de vibrionul holeric, Vibrio cholerae, care produce toxina holerică, aceasta fiind cauza diareii.

Citește și: Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie