RoAlert de la ANAF! Sunt vizați toți românii care plătesc impozit. Ce să faci ca să rămâi cu banii în cont

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt în alertă, după ce în ultima perioadă, tot mai mulți români au primit mesaje false în numele instituție prin care se solicită achitarea impozitului aferent anului 2022.

27 sept. 2023, 20:08
RoAlert de la ANAF! Sunt vizați toți românii care plătesc impozit. Ce să faci ca să rămâi cu banii în cont
RoAlert de la ANAF! Sunt vizați toți românii care plătesc impozit.

RoAlert de la ANAF! Sunt vizați toți românii care plătesc impozit. ANAF le atrage atenția românilor să fie vigilenți pentru că în aceste momente este în plină desfășurare o campanie de mesaje false în numele instituției.

Citește și Când se prescriu facturile la întreţinere şi datoriile la ANAF sau la bancă

RoAlert de la ANAF! Sunt vizați toți românii care plătesc impozit

„Vă informăm că am fost înștiințați de către contribuabili că au primit mesaje false în numele ANAF, transmise de la adresa „Serviciul fiscal: [email protected]”, prin care sunt avertizați că nu au finalizat plata impozitului pentru anul 2022 și că „vor fi sancționați cu amenda de 2.575 lei, dacă nu efectuează plata în decurs de 48 de ore!

Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, iar documentul conține exprimări nespecifice comunicărilor ANAF, atrag atenția reprezentanții instituției.

”Atragem atenția, pe această cale, să nu deschideți aceste emailuri și să nu accesați linkul din conținut. De asemenea, să NU transmiteți banii solicitați!”, transmite ANAF.

Ce trebuie să ştie persoanele care au de plătit amenzi, s-a schimbat legea!

Lovitură pentru români: potrivit noilor măsuri publicate de Guvern, aceştia nu mai pot plăti amenzile la jumătate. Până acum, sancţiunile contravenționale aplicate de ANAF puteau fi achitate la jumătate din sumă în termen de 15 zile.

Proiectul de lege publicat de Guvern, care cuprinde măsurile fiscale, elimină posibilitatea ca amenzile să fie achitate la jumătate de sumă în termen de 15 zile.

„Art.LXIII – Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar și pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se arată în documentul oficial al Guvernului.

De asemenea, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2.000 de lei cash, spre deosebire de cum era până acum, când românii puteau cheltui până la 10.000 lei cash.

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, se mai precizează în proiectul de lege al Guvernului.

Citește și ANAF nu o iartă pe Elena Udrea! Instituția scoate la vânzare un teren care aparține fostului ministru evaluat la două milioane de euro