Robert Cazanciuc EXCLUDE existenţa un conflict între politic şi justiţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, la ieşirea de la CSM, că nu se pune problema existenţei unui conflict între politic şi justiţie, ci ce o înţelegere diferită a unor lucruri, de aceea ar vrea să fie stabilit un cod de conduită a politicienilor faţă de justiţie.

RomaniaTV.net
16 ian. 2014, 12:35
Robert Cazanciuc EXCLUDE existenţa un conflict între politic şi justiţie

„Nici vorbă să fie un conflict între politic şi justiţie. Există, evident, o înţelegere diferită a unor lucruri, uneori. De aceea aş vrea ca, de comun acord, să putem stabili câteva repere, atunci când vorbim despre justiţie”, a spus Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

În acest sens, ministrul Justiţiei a spus că se află în dezbatere cu societatea civilă şi cu magistraţii, referitor la implementarea unui cod de conduită.

„Nu discutăm de ultimele zile despre nevoia unei anumite conduite a politicienilor faţă de justiţie. Se întâmplă de mult timp ca dezbaterea politică să aibă în centrul atenţiei justiţia. De aceea, cred că este nevoie de o dezbatere cu judecătorii, cu procurorii, cu societatea civilă, cu politicienii, pentru a stabili câteva repere, de comun acord agreate, atunci când discutăm despre justiţie şi de aceea am încercat să conturăm un cod de conduită cu privire la justiţie, pe care să ni-l putem asuma cât mai repede posibil”, a adăugat Cazanciuc.

Ministrul a precizat că a „creionat” câteva idei şi şi-a exprimat speranţa că va fi organizată, în scurt timp, o dezbatere publică, cât mai largă, referitoare la codul de conduită.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că sunt în pregătire acte normative, ce vor fi adoptate până la sfârşitul lunii, în care se va vedea foarte clar sprijinirea independenţei justiţiei.

Ministrul Robert Cazanciuc a spus şi în şedinţa Plenului CSM că se află în cursul unei dezbateri cu societatea civilă şi cu magistraţii despre necesitatea unui cod de conduită politică referitor la justiţie.

„Sunt în continuare în cursul unei dezbateri cu magistraţii, cu societatea civilă despre necesitatea sau nu a unui cod de conduită politică cu privire la justiţie. Trebuie să stabilim foarte clar jaloane, pe care să ni le asumăm toţi, pe care să le respectăm”, a spus Cazanciuc, în şedinţa Plenului CSM, în contextul discutării raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după condamnarea lui Adrian Năstase.

Declaraţiile premierului despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta.

În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, „iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.

Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, marţi, la Digi 24, că este de acord cu afirmaţia premierului Victor Ponta, potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.

„Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească – că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură – nu se poate afla decât în trei situaţii: este pronunţată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, şi atunci este o hotărâre legală şi temeinică, ori este pronunţată în contradicţie cu probele de la dosar şi atunci este o hotărâre nelegală şi netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunţată fără probe sau contra probelor de la dosar şi atunci trebuie să-mi spuneţi dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă”, a spus Dan Şova, la Digi 24.

Şova a precizat că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.

Membrii Plenului CSM au decis, joi, să nu sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Dan Şova, în emisiunea televizată, despre condamnarea la patru ani de închisoare a lui Adrian Năstase.

În schimb, CSM a hotărât să conexeze aceste afirmaţii, precum şi unele declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, la raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta, despre acelaşi subiect, respectiv că Adrian Năstase a fost condamnat politic.