Roma adoptă un plan amplu de liberalizare a economiei

Guvernul italian condus de Mario Monti a adoptat vineri un amplu program de liberalizare a economiei, cu ocazia unei şedinţe maraton de opt ore a Consiliului de Miniştri, au indicat surse guvernamentale de la Roma, citate de agenţiile de presă internaţionale.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 19:42
Roma adoptă un plan amplu de liberalizare a economiei

Consiliul de Miniştri a” adoptat un pachet de reforme structurale vizând creşterea” economică” a ţării, atât timp cât „economia italiană a fost frânată timp de câteva decenii” de o serie de „obstacole”, între care o „concurenţă insuficientă”, a declarat Mario Monti la sfârşitul reuniunii guvernamentale.

 

Pachetul de propuneri aprobat de cabinetul Monti, format doar din tehnocraţi, urmăreşte înlăturarea obstacolelor aflate în calea progresului economic al ţării, care se confruntă în prezent cu o gravă criză a datoriilor, însă provoacă temeri în mediile corporatiste, conform AFP.

 

La sfârşitul lunii decembrie, executivul de la Roma a adoptat un program de austeritate vizând siguranţa pieţelor. Noul set de reforme lansat de fostul comisar european pentru concurenţă reprezintă „etapa a doua” a procesului de relansare economică a ţării, intrată în recesiune.

 

Noile măsuri se referă la firme de taximetre, farmacii, transporturi publice locale, distribuirea benzinei şi gazelor, profesii liberale, asigurări, bănci, iar lista sectoarelor ce vor fi deschise concurenţei poate continua.

 

Potrivit primelor informaţii care au parvenit presei, noul plan prevede în principal creşterea numărului de autorizaţii de funcţionare acordate serviciilor de taximetre, farmacii, notariate, le conferă proprietarilor de staţii de benzină dreptul de a-şi alege furnizorul şi include abolirea tarifului minim pentru avocaţi şi notari.

 

Recent, Mario Monti, care a fost învestit la jumătatea lunii noiembrie, a cerut „dezarmarea multilaterală a tuturor corporaţiilor /…/ pentru a li se oferi mai mult spaţiu concurenţei şi tinerilor”. „Economia italiană este frânată şi liberalizarea principalelor sectoare ar putea genera o creştere economică anuală de 2%, în loc de 1%, cât s-a înregistrat în ultimii zece ani”, a estimat pentru AFP un profesor de economie la Universitatea Politehică din Milano.

 

Pentru a intra în vigoare, planul adoptat de Consiliul de Miniştri trebuie adoptat de Parlamentul italian.