România de Poveste: Călău cu medalie de erou

În preajma "zilelor revoluției", vă propunem să medităm un pic la ușurința cu care se fac eroi în România și ce risc există în asta.
Romania TV
17 dec. 2011, 20:29
România de Poveste: Călău cu medalie de erou

O poveste dureroasă despre niște eroi neștiuți pe care i-a ucis un erou cu patalama. Primilor, titlul nu le-a folosit la nimic. Celuilalt, cel care a tras, i-a asigurat un trai liniștit. Acum, acesta, se declară agasat de insistențele celor care mai vor să afle ce s-a întâmplat. Motivul? Toate s-au întâmplat demult, acum 60 de ani. Iar de atunci au mai apărut zeci de mii de eroi.

După 23 de ani, mulți dintre români au tendința de a considera cele întâmplate în decembrie 1989 o istorie încurcată, dar istorie.

Ca mai oricare lucru românesc făcut de mântuială, istoria acesta a rămas cu multe aspecte neclare. Teroriștii. Interesele străine.Cine a tras? Cine nu a tras?.Cine a profitat? A fost sau nu cerută intervenția militară a U.R.S.S.?

Sunt doar câteva dintre enigmele lăsate viitorului de această încleștare românească, a cui nu se știe nici astăzi, cu cine. Cert este că revoluție sau lovitură de stat, evenimentele de atunci au zămislit cu documente zeci de mii de revoluționari, compromițând definitiv ideea de eroism.

Astfel că, oamenii de rând, care au trăit năuci acele zile, astăzi nu mai denumesc evenimentele din 1989 nici revoluție, nici lovitură de stat. Parcă pentru a se feri să comită o greșeală, aceștia definesc acele zile, generic Marea Înghesuială din Decembrie”

O tragedie mult mai veche vine însă parcă pentru a ne atrage atenția că, lăsate nelămurite ororile istoriei, rolurile se pot inversa. Se poate ajunge, astfel, ca un călău să consume în liniște o pensie de erou, în timp ce victimelor sale, ucise și îngropate acum 60 de ani, să li se interzică până și accesul în cimitirul eroilor

Sfârșitul războiului a lăsat întregul Ardeal într-o nebuloasă administrativă. Nimeni nu știa ce se va întâmpla: cerneala nu se uscase bine pe tratatele de pace, iar rușii încă nu își stabiliseră abordările față de teritoriile peste care marea politică îi făcuse stăpâni. O situație complicată și de insurecția armată de la 23 august prin care românii denunțaseră unilateral alianța cu Germania și trecuseră oficial de partea aliaților. Asta fără a mai pune la socoteală pretențiile maghiarilor. În această situație, Ardealul reprezenta un subiect foarte delicat. Drept urmare, până în 1948, când comuniștii se instalează definitiv, în Transilvania, acțiunile politice au fost firave.

La țară, în acest vid administrativ, singurele repere umane rămăseseră liderii cu autoritate înnăscută. La Nepos, în Bistrița, trei oameni de ispravă așteaptă încă “anglo-americanii”, ca să smulgă România din ghearele roșii ale URSS. Unul este Leonida Bodiu, fost ofițer al armatei regale. Altul e, Toader Dumitru. Acesta, om gospodar și înstărit, fost primar aici, era, fără îndoială și cel care menținea treaz visul occidental”: născut în Canada, el revenise în țară hotărât să facă posibil și aici miracolul American. El fusese primar liberal și liderul mișcării care i-au împiedicat pe comuniști să falsifice alegerile…Mai este Ioan Burdeț, care are o cârciumă în sat, loc strategic în vehicularea informațiilor la Români. În acest loc avea să se comită fapta pentru care cei trei au fost executați: discutarea unor știri “made in Voice of America” și inițiativa de a se gândi, doar, la posibilitatea de a face ceva.

Dacă grotescul situației poate fi pus pe seama birocrației, iar justiția își definește limitele la 20 de ani pentru prinderea și condamnarea unui criminal, la Nepos, triplul asasinat a lăsat urme adânci, neînchise. Trei femei au rămas atunci văduve și șase copii fără tată. Toți au trebuit să ducă în spate urmările acestei groaznice manifestări ale unei puteri ilegitime și imorale.

Preotul Vasile Rus de aici este nepotul lui Toader Dumitru, cel născut în Canada. Copil fiind, el a aflat brutal ce se întâmplase cu bunicul său.

Lăsată, parcă, spre a fi uitată, drama din 1949, de aici, nu vrea să devină istorie. Părintele ne-o prezintă pe Virginia Cârcu. Ea are acum 83 de ani și a păstrat taina a ceea ce a văzut tot acest amar de vreme. Până la mărturia ei recentă, locul era numai bănuit – …undeva, pe dealul Crucii”. Când au venit investigatorii, ea le-a ieșit în întâmpinare și i-a condus la locul crimei. Astfel au fost și găsite rămășițele.

Lipsiți de fondurile necesare unei analize genetice, dar și văduviți de sprijinul unor instituții obtuze, investigatorii nu au putut decât să pună la dispoziție urmașilor celor trei victime, trei saci cu rămășițele găsite la locul crimei. Tot aceștia s-au ocupat de problema înhumării. Astfel s-a aflat că după mai bine de 60 de ani, celor trei li se refuză titlul de erou.

Cele două femei sunt urmașele a doi dintre visătorii la libertate executați la Nepos. Mama uneia, s-a recăsătorit repede pentru a-și proteja copiii. Mama celeilalte, a făcut pușcărie, pentru caii verzi din capetele celor cu caschetă. Urmașele lor sunt, astăzi, puțin mai împăcate cu trecutul, măcar că știu unde să aprindă o lumânare. Dar istoria, parcă nu le lasă-n pace. Pentru a ajunge la triplul mormânt, ele trec pe lângă Cimitirul Eroilor din Bistrița. Loc ce le este refuzat absurd și soluție care ar bandaja, simbolic măcar, rana asta deschisă acum mai bine de 60 de ani. Erau atât de copii atunci, încât brutalitatea le-a marcat.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Aceasta este temperatura la care să speli hainele negre. Nu se vor mai decolora dacă respecți indicația
Capital.ro
Călin Georgescu va putea candida din nou. CCR a recunoscut în mod oficial
Playtech.ro
Când pot nepoţii moşteni averea bunicilor, de fapt. Nu trebuie testament
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Controverse legate de originea etnică a lui Hitler. Când a obținut dictatorul nazist cetățenia germană
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Se fac stocuri de alimente și medicamente. Scenariu înfiorător
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Ea este Ștefania, asistenta de la Spitalul Sfântul Spiridon care a murit la doar 47 de ani. Mesajul sfâșietor transmis de colegi, în memoria ei: „Atât de sufletistă...”
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu a făcut pasul uriaș cu Gabi Bădălău! Avem imaginile argument!!!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoferii sunt obligați să le îndepărteze! Amendă dacă ai asta pe mașină. Poliția te oprește imediat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Ea este asistenta din Iași care s-a stins din viață la 47 de ani. Moartea Ștefanei a frânt inimile celor care au cunoscut-o: "Drum lin către îngeri, suflet bun"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Minivacanța de Paște. Câte zile libere vor avea românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Evadarea lui Horațiu Potra: neputință instituțională sau complicitate tacită?