România face primii pași spre rezolvarea crizei cerealelor. Petre Daea este așteptat la discuții cu ministrul Agriculturii din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, miercuri, cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, în pregătirea primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea. Kuleba nu mai vine joi la Bucureşti, urmând să aibă o intervenţie prin teleconferinţă, din cauza evoluţiilor de ultimă oră ale războiului din Ucraina, care au făcut ca preşedintele Volodimir Zelenski să solicite expres prezenţa acestuia la Kiev.

13 apr. 2023, 08:47
România face primii pași spre rezolvarea crizei cerealelor. Petre Daea este așteptat la discuții cu ministrul Agriculturii din Ucraina

Kuleba și Aurescu au abordat şi subiectele legate de măsurătorile făcute pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţii româneşti din Ucraina, respectiv comunităţii ucrainene din România, dar şi despre problema exporturilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, în pregătirea primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naţionale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.

”Ministrul Dmytro Kuleba şi-a exprimat regretul profund privind faptul că, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, se află în imposibilitatea de a se mai deplasa la 13 aprilie la Bucureşti, conform celor stabilite, şi că va fi nevoit să intervină la conferinţă prin VTC. Astfel, ministrul Dmytro Kuleba a prezentat informaţiile recente privind seria de crime de război şi de atrocităţi comise de forţele ruse împotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea de dată recentă a cazurilor de execuţii atroce prin decapitare a prizonierilor de război ucraineni. În acest context, din dispoziţia expresă a preşedintelui Zelenski, ministrul Kuleba este nevoit să rămână la Kiev pentru a se concentra pe gestionarea situaţiei de securitate şi a demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru aceste fapte abominabile, în relaţie cu partenerii internaţionali şi la nivelul instituţiilor multilaterale”, arată MAE.

Citește și: EXCLUSIV! Dana Budeanu vrea modelul polonez. Ce ar trebui România să facă în fața Ucrainei. „Gata, închideți granițele”

PSD a cerut MAE să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească. Kuleba a propus ca ministerele Agriculturii din cele două țări să discute direct pe acest subiect.

În discuția telefonică avută azi cu Kuleba, Aurescu a vorbit despre facilitarea, de către țara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina.

Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât va fi necesar, potrivit unui comunicat al MAE.

Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie, scrie Digi 24.

La scurt timp după discuția telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens, precizează MAE. Discuția dintre cei doi miniștri vine după ce PSD a cerut Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Întrebat săptămâna trecută despre o astfel de măsură, ministrul agriculturii Petre Daea a declarat că o susține.

„Eu sunt adeptul unei măsuri de oprire temporară a importurilor. Puteți vedea scrisoarea semnată de cei patru prim miniștri ai celor patru țări (România, Slovacia, Polonia și Ungaria). Acolo se spune printre altele că este nevoie să se ia măsuri de salvgardare la vamă și de introducere a taxelor vamale și chiar măsuri de a stopa pentru o perioadă de timp importurile, astfel încât culoarul acesta de solidaritate să aibă o destinație clară. Așteptăm să vedem care este decizia Comisiei Europene și sunt convins că lucrurile nu rămân așa pentru că realitatea ne determină să luăm măsuri imediate pentru binele fermierilor români”, a spus Daea.

Citește și: PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către UE