România, în fața unei noi epidemii! Vaccinarea pentru rujeolă a scăzut dramatic

Epidemia de rujeolă bate la ușa României. Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă cu privire la zecile de copii bolnavi de rujeolă ce s-au prezentat la spital, toți nevaccinați. La nivel național, rata vaccinării a scăzut la 80-85%.

04 sept. 2023, 11:52
România, în fața unei noi epidemii! Vaccinarea pentru rujeolă a scăzut dramatic
România, în fața unei noi epidemii! Vaccinarea pentru rujeolă a scăzut dramatic

Rujeola, una dintre bolile copilăriei, riscă să devină tot mai răspândită. Medicii epidemiologi din România avertizează că tot mai mulți copii se prezintă la spital, bolnavi de rujeolă și nevaccinați. Acest lucru poate fi începutul unei adevărate epidemii. Doar în luna iulie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală au ajuns 25 de copii bolnavi.

România, tot mai aproape de o epidemie de rujeolă

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinarea nu este şi nu va deveni obligatorie!

Medicii avertizează că este necesar ca părinții să își vaccineze copii pentru rujeolă, mai ales că cei mici vor intra în colectivitate la momentul începerii creșei sau grădiniței.

„E suficient să fie unul bolnav, că vine toată familia cu toți copiii expuși, nevaccinați. Chiar și tineri adulți vin la spital cu rujeolă. Există o problema semnalată de conducerea ministerului, scăderea acoperirii vaccinale, undeva la 80-85%  la nivel național. Nivelul variază în funcție de zonele geografice ale țării. Acesta este motivul pentru care apar cazuri. Scăderea vaccinării e un lucru real și se încearcă să revenim la nivele optime de vaccinare încât să nu mai avem cazuri de rujeolă sau alte boli ale copilăriei periculoase, pentru care nu există mijloace terapeutice. Vaccinarea ține departe aceste boli”, a declarat medicul epidemiolog Simin Florescu.

Reprezentanții Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov susțin că evaluarea epidemiologică nu trebuie cerută copiilor înainte de vârsta școlară la reîntoarcerea din vacanțe. Cu toate acestea, aceasta devine esențială la momentul în care copilul este înscris pentru prima dată într-o creșă sau grădiniță. Pe lângă actele necesare, există o serie de vaccinuri care sunt obligatorii pentru înscrierea celor mici la școală.

Acte și vaccinuri necesare pentru înmatricularea copiilor

La înscrierea în creșă/grădiniță:

  • adeverința medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa pregătitoare:

  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

  • dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlii frecventate;
  • dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Citește și: S-a dat alarma. Joe Biden repornește campania de vaccinare anti-COVID: „Vine un nou val de infectări”