România, locul 15 în topul ţărilor cu cel mai puternic paşaport din lume

Ziua paşaportului românesc este marcată în fiecare an la 19 martie, dată la care, în anul 1912 a apărut prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită "Lege asupra paşapoartelor", promulgată de regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758. Aniversarea de anul acesta a fost marcată de un anunţ special din partea MAI.
Mircea Filipescu
19 mart. 2024, 17:43
România, locul 15 în topul ţărilor cu cel mai puternic paşaport din lume

„Paşaportul simplu electronic românesc permite intrarea fără viză în 179 de ţări, fiind poziţionat în prezent pe locul 15 la nivel mondial pe scara mobilităţii globale, conform standardului de referinţă Henley Passport Index. Clasamentul Henley Passport Index este o măsură importantă a puterii unui paşaport şi este recunoscut pe scară largă pentru metodologia sa transparentă şi riguroasă”, arată MAI, într-un comunicat.

Conform acestuia, cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar. În ceea ce priveşte cetăţenii români minori cu vârsta mai mare de 14 ani, aceştia pot călători cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate (în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie). Cetăţenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naştere.

MAI arată că, în urma implementării posibilităţii de programare on-line prin platforma hub.mai.gov.ro, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, serviciile publice de paşapoarte din ţară au preluat 170.420 cereri pentru paşaport, fiind eliberate 161.502 documente de călătorie.

Citeşte şi: Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE

În această perioadă, au fost preluate, atât în ţară, cât şi în străinătate, 26.847 de cereri de paşapoarte pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

Prin intermediul serviciului de programare on-line pentru depunerea cererilor de paşapoarte, disponibil pe platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, în primele două luni ale acestui an, au fost efectuate programări pentru 152.549 persoane, iar 12.550 persoane au efectuat programarea în vederea depunerii cererii pentru eliberarea paşaportului în aceeaşi zi.

„Pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, au fost efectuate 23.515 programări on-line, dintr-un total de 302.873 locuri de programare disponibile, rezultând astfel un grad de ocupare al programărilor on-line de 12,88 %”, arată ministerul.

În ceea ce priveşte termenul mediu de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel naţional în cazul persoanelor care solicită ridicarea documentului de călătorie din ţară, în primele două luni ale anului 2024, acesta a fost de sub două zile lucrătoare.

De asemenea, şi pentru cererile preluate prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, pentru care titularii au optat pentru ridicarea paşaportului tot din străinătate, timpul mediu înregistrat în lunile ianuarie şi februarie 2024, de la preluarea cererii şi până la expedierea paşaportului simplu electronic către Ministerul Afacerilor Externe, a fost tot de sub două zile lucrătoare.

Citeşte şi: Locurile de muncă unde poți câștiga peste 4.000 de lei pe lună, fără studii superioare, în România

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii, striviți de facturile la energie. De ce plătesc atât de mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Bacteria mortală, apărută din nou în România. E alertă la Ministerul Sănătății!
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor