România nu mai reuşește să producă ceapă pentru consumul intern. Importăm masiv şi usturoi

Rușine națională! România nu mai reușește să producă nici ceapă pentru consumul intern. Asta în condiţiile în care țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de profil din Uniunea Europeană.

11 aug. 2022, 11:03
România nu mai reuşește să producă ceapă pentru consumul intern. Importăm masiv şi usturoi

România a cultivat anul trecut 16.300 de hectare cu ceapă şi se situează pe locul şase în Uniunea Europeană. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, producția de ceapă a scăzut cu 4%.

România nu acoperă consumul intern de ceapă

România se situează pe locul șase în Uniunea Europeană la acest capitol, iar Olanda este lideră deţinând 39.500 de hectare. Cu toate că țara situează pe un loc destul de bun, agricultorii români nu pot acoperi consumul intern. De exemplu, în 2021 a fost o producție de 357.000 de tone de ceapă, cu o scădere de 4% comparativ cu anul 2020, potrivit BZI.ro.

Citeşte şi: România importă masiv morcovi deși suntem pe locul 6 în UE la suprafața cultivată

Românii consumă în medie aproximativ 20,7 kilograme pe cap de locuitor, înregistrând un total de aproximativ 400.000 de tone.

Deşi România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie, în realitate lanţul între producător şi consumator se rupe. Anul trecut, impor­turile de ceapă, haşmă, usturoi şi praz ale României au fost de 40 de milioane de euro, de 33 de ori mai mare decât exporturile, arată datele INS.

Citeşte şi: Reţetă de castraveţi muraţi care pot fi mâncaţi a doua zi. Garnitura ideală pentru orice friptură, gata cât ai bate din palme