ROMÂNIA, PIESA de BAZĂ a strategiei militare a SUA în estul Europei

De când 'Noul Război Rece a început' ca rezultat al conflictului din Ucraina, SUA au început să-și pună în practică în Europa strategia de 'Lead from behind' (conduce din spate) pentru a crea un 'cordon sanitar antirusesc' în care România va fi o piesă de bază, se apreciază într-un comentariu publicat vineri de portalul rusesc pro-Kremlin Sputnik News, citat de Agerpres.
Filip Stan
17 apr. 2015, 16:38
ROMÂNIA, PIESA de BAZĂ a strategiei militare a SUA în estul Europei

România este o piesă de bază a strategiei militare a SUA în estul Europei, se arată într-un comentariu al Sputnik News.  ‘SUA încurajează fostele puteri regionale să-i sprijine strategia în schimbul recunoașterii, apoi a restabilirii sferei lor de influență. În mod ideal, SUA doresc ca noua Cortină de Fier să includă Scandinavia, Europa de Est și de Sud-Est, iar România, Polonia și Suedia să fie partenerii lor conduși din spate’, este scenariul descris de autorul articolului, Andrew Korybko.

El invocă în argumentația sa decizia celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda) de a-și intensifica împreună cooperarea militară cu țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia) — care se tem de agresivitatea crescândă a Rusiei — și vede în această inițiativă un posibil prim pas către formarea unui bloc militar regional coordonat de Statele Unite, un fel de ‘NATO din umbră’ (Shadow NATO), Suedia și Finlanda nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice.

În analiza prezentată se susține că, motivate de ambiții istorice și de potențialul lor economic, Suedia și Polonia și-au asumat deja în partea de nord a Europei rolul de lideri regionali, Suedia fiind în secolul al XVII-lea un mare imperiu ce cuprindea teritoriile actuale ale statelor baltice, Finlandei și parțial cel al Norvegiei, în timp ce Polonia ar dori să restabilească de facto uniunea polono-lituaniană dintre secolele XVI și XVIII, ce includea teritorii aflate în prezent în vestul Ucrainei și Belarus.

România, ultima piesă de bază a noii Cortine de Fier

Cât despre partea de sud-est a Europei, ‘acum toate privirile se îndreaptă către România pentru a vedea dacă ea se va alătura Washingtonului și partenerilor conduși din spate de acesta, astfel încât să devină ultima piesă de bază a noii Cortine de Fier ce coboară peste Europa’, se arată în comentariul publicat de Sputnik News. ‘Cea care completează noua Cortină de Fier americană este România, ea fiind văzută drept piesa de bază a strategiei navale a NATO în Marea Neagră’, se insistă în analiza care, la fel ca în cazul Suediei și Poloniei, face trimiteri la istorie, evocând legăturile cu Republica Moldova.

Autorul articolului notează că, deși relațiile dintre România și Rusia sunt reci din cauza scutului antirachetă, deocamdată nu s-a produs ‘niciun eveniment artificial’ de natură să conducă la o criză între cele două țări, dar consideră că ‘este foarte probabilă o provocare în Transnistria pentru ca acest lucru să se întâmple sau să transforme România într-un integrator din umbră al Republicii Moldova în NATO’.

Pentru Statele Unite, România este importantă pe plan strategic și datorită ieșirii la Marea Neagră, iar cum navele militare americane pot pătrunde doar în număr limitat în acest spațiu din cauza restricțiilor impuse de Convenția de la Montreux, Washingtonul dorește să consolideze capacitățile flotei române, conchide comentariul din Sputnik News.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele