România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii. Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a anunţat că un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană, în special cele feroviare.

11 feb. 2021, 21:44
România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii
România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru trasporturi, Adina Vălean.

„Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să la utilizăm.

„Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a declarat Adina Vălean la Digi24. 

România primeşte ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

Comisarul european pentru transporturi a precizat totul este absolut gratuit. „Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”, a precizat Adina Vălean.

Potrivit comisarului european pentru transporturi, vizată este în special infrastructura feroviară.

„Vor fi în special proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force să continue să acorde această asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură care au altă sursă de finanțare decât plan de redresare și reziliență.

Citeşte şi Adina Vălean: Autostrada Comarnic-Braşov ar putea fi finanţată din fondul de redresare economică Next Generation EU

În aceste proiecte vor exista indicatori intermediar și, în măusră ce România îi autodefinește în proiect sunt bifați, se pot vira fonduri. Nu mai terminăm proiectul și luăm banii la sfârșit, ei vin în funcție de cum sunt îndepliniți acești indicatori”, a explicat comisarul european.”, a spus Adina Vălean.

Comisarul european a precizat că nu este prima oară când Comisia Europeană ajută la dezvoltarea infrastructurii unei ţări membre. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Polonia, în urmă cu opt ani, atunci când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.

Adina Vălean a precizat că este vizată infrastructura feroviară, dar și că autostrăzile sunt „sustenabile, dar că trebuie văzut în contextul unui sistem de transporturi”: