România, raiul muncitorilor asiatici. Ce îi atrage în ţara noastră

Îi vedem pe stradă, prin mijloacele de transport sau la cumpărături în supermarketuri şi ştim sigur despre ei că au venit în România ca să muncească. Dar ce îi atrage pe muncitorii asiatici la noi în ţară?

30 ian. 2023, 13:10
România, raiul muncitorilor asiatici. Ce îi atrage în ţara noastră

Tot mai mulţi muncitori asiatici, cu precădere srilankezi, au găsit în România un tărâm al făgăduinţei. Anhgajatori înţelegători, salarii decente, mâncare bună, obiective turistice spectaculoase – sunt doar câteva dintre lucrurile care i-au determinat pe mulţi dintre ei să se mute aici împreună cu familiile.

Forța de muncă locală lipsește în România de ani buni, acesta fiind principalul motiv pentru care angajatorii au solicitat, în urmă cu un an, peste 100.000 de muncitori din afara UE.

Tot mai mulţi muncitori asiatici vin în România. de ce ţara noastră este tărâmul făgăduinţei

Într-un abator din apropierea Bucureștiului lucrează 70 de lucrători străini. Cei mai mulți dintre ei sunt din Sri Lanka și unii şi-au adus aici şi soţiile.

Dhananjani Fernando a venit în România în luna decembrie. Tânăra s-a căsătorit recent în ţara ei, unde era profesoară de limba engleză. Soţul ei lucrează de mai mult timp în România.

Îmi place clima și îmi place țara aceasta. Am visat să vin într-o zi într-o țară europeană”, a dezvăluit Dhananjani Fernando pentru Ştirile Pro TV.

Soțul ei, Dinesh, a învățat bine limba română și spune că îi place mâncarea românească, deşi nu este la fel de picantă precum cea cu care era obişnuit în ţara lui.

Este multă mâncare la cantină, sarmale, mămăligă, pilaf, carne. Toată îmi place. La mine în țară toată mâncarea e picantă, aici nu e picantă”, a declarat Dinesh Ranasinghege.

Citeste si De ce România rămâne fără forţă de muncă pe zi ce trece: un şofer de TIR în Italia câştigă şi de două ori mai mult decât un medic rezident în România

Anil Pahala lucrează şi el în România de cinci ani, iar în urmă cu o lună s-a căsătorit cu o colegă de muncă. Au de gând să se stabilească definitiv în România.

În timpul liber mergem în București și călătorim. Am mers la Brașov, București, am fost deja în Timișoara. Îmi place serviciul meu și compania mea m-a ajutat să o aduc aici și pe soția mea”, spune şi Pahala.

Domeniul construcţiilor, deficitar la capitolul forţă de muncă

Datele Inspectoratului General pentru Imigrări arată că, la ora actuală, în România sunt 117.000 de cetățeni din afara UE care au permis de ședere valabil. În anul 2022, angajatorii au solicitat aproximativ 140.000 de avize de angajare, cu 40% peste limita fixată de Guvern. Cea mai mare nevoie de forţă de muncă există în construcţii, fiind minimum 27.000 de solicitări. În pofida cererilor, tot 100.000 de lucrători din afara UE sunt disponibili şi în acest an.

Citeste si O firmă din Timișoara a angajat deținuți din lipsă de muncitori

Din 28 noiembrie, noi avem o lege care, la schimbarea de angajator, un cetățean străin care este pe teritoriul României și se mută la alt angajator consumă din contingenul de 100.000, ceea ce nu se întâmpla până acum. Contingentul ăla de 100.000 pe care noi îl avem va fi epuizat cred că până la jumătatea lunii mai”.

Angajații străini care lucrează în România plătesc contribuții identice cu cele plătite de români: sănătate, somaj și pensie. Cu toate acestea, ei ar putea beneficia de pensie doar dacă devin rezidenți și au lucrat la fel ca cetățenii români. Dacă se întorc în țara de origine, pot beneficia de bani numai dacă există un acord cu România sau cu Uniunea Europeană.