România se pregăteşte să vaccineze anti-COVID copiii. Gheorghiţă: Aproximativ 800.000 de copii şi adolescenţi, eligibili pentru vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a declarat că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru a primi serul anti-COVID după ce acesta va primi autorizaţia de fi administrat categoriei de vârstă 12-15 ani. În cazul acestora este nevoie de acordul părinţilor.

15 mai 2021, 14:39
România se pregăteşte să vaccineze anti-COVID copiii. Gheorghiţă: Aproximativ 800.000 de copii şi adolescenţi, eligibili pentru vaccinare

România are şi doze şi capacitatea logistică de a vaccina anti-COVID copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, dacă părinţii îşi vor da acordul, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă. Acest lucru va fi posibil după ce unul dintre vaccinuri va primi autorizaţia de a fi administrat pentru această categorie.

Citeşte şi: Milioane de români care au făcut rapelul cu Pfizer trebuie să se vaccineze din nou

„Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă există riscul de creştere a ratei de infectare ca urmare a revenirii copiilor în bănci în mai multe localităţi în care incidenţa a scăzut sub 1, Valeriu Gheorghiţă a spus că în şcoli se respectă regulile „mult mai bine” decât în alte medii.
„Cred că şcoala nu reprezintă neapărat un mediu în care ne infectăm. Sigur că ceea ce se întâmplă în comunitate se reflectă direct asupra activităţilor din învăţământ, însă, uşor-uşor, lucrurile cred că vor intra pe o linie de normalitate. Până la urmă, spiritul nostru civic, solidaritatea, responsabilitatea şi grija unuia faţă de celălalt încep să se vadă şi în felul acesta cred că şi activitatea, şi sistemul de învăţământ, va intra pe o linie de normalitate, aşa cum e si firesc să fie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

În prezent, vaccinul Pfizer BioNTech este singurul care poate fi administrat persoanelor cu vârste peste 16 ani.

Citeşte şi: Vaccinul Pfizer pentru copii urmează să primească autorizaţia în SUA