România TV va contesta amenda CNA regizată şi motivată politic

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu amendă de 100.000 de lei cele două emisiuni în care s-a discutat subiectul despre moartea Iuliei Marin, la postul România TV.

27 apr. 2023, 13:10
România TV va contesta amenda CNA regizată şi motivată politic

România TV va contesta amenda primită de la CNA. Ancheta privind moartea jurnalistei Iulia Marin nu se va opri iar romanii vor afla curând circumstantele în care jurnalista s-a stins din viaţă prematur, la cea de-a patra tenativă de sinucidere.

Victor Ciutacu a reacţionat după amenda primită de România TV de la CNA. „100.000 lei amendă, pe bază de percepții, păreri personale și opinii. Fiindcă punem întrebări. Rar am văzut/trăit o asemenea mizerie. Dacă mă întreabă cineva pe mine, partea direct vizată, e obligatoriu să cerem reanalizarea cazului și, în funcție de răspunsul primit, să contestăm în instanță sancțiunea. Dat fiind că radiodifuzorul, adică Romania TV, nu realizatorul, adică eu, e amendat, decizia nu e la mine. Dar o intuiesc. Numai că altcineva trebuie s-o anunțe. Vremea capetelor plecate și a falsei amabilități reciproce a trecut. Mă lasă rece presiunile, apelurile publice, strângerea de semnături la găleată și folosirea lor pentru execuția noastră în general și a mea în particular”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

CNA respinge acuzaţiile la adresa România TV. Joi, o nouă dezbatere. Trustul Ringier confirmă ancheta internă
CNA a dat o amendă de 100.000 de lei, adică 20.000 de euro. Propunerea a fost formulată de Monica Gubernat, membru CNA. A mai existat o propunere, de la Mircea Toma, de întrerupere a programului România TV pentru zece minute, dar la vot a trecut amenda.

Victor Ciutacu, reacție în ședința CNA: „Răspunde legal sau moral angajatorul pentru nenorocirea asta? / Nimeni nu a spus că Iulia Marin nu ar fi trebuit să muncească!” (VIDEO)

Audit confirmat la Libertatea după cazul Iulia Marin

O firmă independentă de avocatură va face un audit la Ringier România, cerut chiar de managementul companiei din România. Auditul vine după cazul Iulia Marin.

Paginademedia.ro a obţinut documentul intern prin care managementul îşi anunţă decizia către angajaţii companiei. Îl publicăm în continuare.

Documentul intern menţionează că „am solicitat un audit intern care va fi efectuat de o firmă independentă de avocatură, pentru a demonstra că suntem decişi să fim transparenţi şi responsabili.” „Auditul mandatat va fi condus de avocaţi independenţi, care au experienţă în astfel de cazuri. Ei vor avea acces deplin la toate informaţiile relevante şi la resursele necesare pentru a derula un audit aprofundat – cu respectarea protecţiei datelor cu caracter personal şi a surselor jurnalistice”, se mai spune în scrisoarea către angajaţi.

Iulia Marin, jurnalistă Libertatea, s-a sinucis la 32 de ani după o luptă dură cu depresia

Iulia Marin (32 de ani), jurnalistă Libertatea, și-a pus capăt zilelor în data de 19 aprilie. Tânăra a fost găsită moartă în locuința sa închiriată din cartierul Militari. Potrivit raportului medico-legal, decesul a survenit pe fondul administrării unei cantităţi mari de pastile.

Iulia Marin era jurnalist de investigații la Libertatea și suferea de depresie şi de tulburare bipolară. Avea la activ trei tentative de suicid, urmate de internări la Spitalul de Psihiatrie Obregia.

Citește și Altar de flori la trustul Ringier din Elveția după decesul Iuliei Marin. Board-ul a confirmat în scris investigarea lui Tolontan

Pe 11 martie 2023, Iulia scria pe contul ei de Facebook despre cei trei ani de când muncea la Libertatea. „M-am angajat aici, în primăvara lui 2020, la debutul pandemiei. Am lucrat mult de acasă, cu toate avantajele și dezavantajele care vin la pachet cu asta – însingurare, dar și flexibilitate. Am scris texte repezite, texte gândite, texte despre orice îmi părea mie important. Am căutat subiecte, mai ales asta, am o tolbă plină de subiecte și, mai nou, unele care mă entuziasmează. Am făcut și greșeli, le-am corectat, am mers mai departe”.

Bunurile Iuliei Marin, printre care telefoane și calculatoare, sunt în posesia procurorilor. În paralel, anchetatorii au sigilat apartamentul în care jurnalista s-a sinucis. Toate obiectele care i-au aparținut au fost sigilate, nimeni nu are voie să se atingă de ele până când ancheta nu va fi finalizată. De asemenea, se așteaptă rezultatele necropsiei de la IML care să spună cum au stat lucrurile în cazul jurnalistei.