CNA a respins cu vot majoritar întreruperea emisiei România TV, dar a amendat postul. Victor Ciutacu: „100.000 de lei fiindcă punem întrebări”

Membrii CNA au anunțat public, încă de marţi, foarte clar că România TV nu poate fi închisă și că nu s-au încălcat reguli și norme. Între timp, autorităţile interne au deschis un dosar de moarte suspectă, iar trustul Ringier a anunţat o anchetă internă, pe care o va conduce o firmă independentă de experţi.

27 apr. 2023, 07:23
CNA a respins cu vot majoritar întreruperea emisiei România TV, dar a amendat postul. Victor Ciutacu: „100.000 de lei fiindcă punem întrebări”

UPDATE Victor Ciutacu a reacţionat pe Facebook după decizia CNA: „100.000 lei amendă, pe bază de percepții, păreri personale și opinii. Fiindcă punem întrebări. Rar am văzut/trăit o asemenea mizerie. Dacă mă întreabă cineva pe mine, partea direct vizată, e obligatoriu să cerem reanalizarea cazului și, în funcție de răspunsul primit, să contestăm în instanță sancțiunea. Dat fiind că radiodifuzorul, adică Romania TV, nu realizatorul, adică eu, e amendat, decizia nu e la mine. Dar o intuiesc. Numai că altcineva trebuie s-o anunțe.
Vremea capetelor plecate și a falsei amabilități reciproce a trecut. Mă lasă rece presiunile, apelurile publice, strângerea de semnături la găleată și folosirea lor pentru execuția noastră în general și a mea în particular„.

UPDATE: După două runde de vot, s-a decis amendă de 100.000 de lei şi nu întreruperea emisiei

UPDATE: O altă propunere a fost amendă de 100.000 de lei, făcută de Monica Gubernat.

UPDATE: Mircea Toma a propus întreruperea emisiei pentru 10 minute, timp în care pe ecrane să se deruleze un mesaj stabilit de CNA.

UPDATE ORSOLYA – EVA BORSOS: Este un subiect public, iar dezbaterea ar trebui să fie echilibrată şi echidistată, care să elimine prejudecătăţile, nu să le alimenteze. Ar trebui să fie mai multă empatie.

UPDATE Nicolae Bălaşa: „Nu cred că avem de a face în acest caz cu încălcări ale legislaţiei audio-vizuale. România Tv nu a denigrat memoria Iuliei Marin. Avem o dramă, de ce nu trebuia să existe o dezbatere în spaţiul public despre acest lucru?”

UPDATE. OANA SIMONA DINCĂ: „Îmi place să cred că suntem o instituţie în parteneriat cu media, nu cred că era cazul de ingerinţe politice aici”, după care a citit un pasaj tulburator de pe blogul Iuliei Marin.

UPDATE Răsvan Popescu: „Suntem în faţa unui caz public. Înţeleg că este o anchetă internă la trustul media, să aşteptăm. Nu am constatat o rea intenţie a postului România TV de a denigra memoria Iuliei Marin, dimpotrivă, am aflat că scrie bine…. Problema este că dezbaterea este balansată. Reţinem că dl Tolontan a refuzat să dea o replică, dar, în context, ar fi putut inserate alte opinii”

Update DORINA RUSU: „Este un caz de notoritate, trebuie să fie. Trebuie să se înţeleagă că libertatea de exprimare are nişte limite. Eu cred că în acest caz s-au întrecut nişte limite”

UPDATE: Mircea Toma susţine o prelegere despre problemele psihice în epoca modernă. „Nu cred că Domnul Ciutacu şi invitaţii domniei sale şi-au propus să pocească imaginea jurnalistei Iuliei Marin. Dl Ciutacu are o responsabilitate morală”. Mircea Toma a adus în discuție și folosirea fotografiilor cu Iulia Marin, spunând că acestea sunt ale unei persoane decedate, deci, conform legii audiovizualului, nu pot fi difuzate. „Trebuie protejate, imaginea ei trebuie respectată”, a explicat membrul CNA.

UPDATE: Cristina Pocora subliniază încă o dată că licența CNA nu poate fi retrasă postului RTV. „Eu nu aș susține acest lucru pentru că avem o lege care explică foarte clar cum poate un post TV să-și piardă licența: Mi se pare că ea este pretextul sub care două părți se bat pentru un scop, nu-l știu. Dar victimă este un om care a trăit o viață, a muncit, și-a făcut cu seriozitate treaba. Toată munca ei este pusă la îndoială.”

UPDATE: Roxana Niculescu, directoarea de programe a RTV, a citit o parte din transcriptul emisiunilor și a susținut că „în niciun moment nu i-au fost puse la îndoială competențele profesionale (ale ziaristei Iulia Marin, n.r.) Putem lua fiecare intervenție a lui Victor Ciutacu”.

Oana Anghel, avocata lui Victor Ciutacu, a spus că „nimeni nu acuză pe nimeni de nimic”. Referitor la fotografiile Iuliei Marin pe care postul TV le-a difuzat în calup în cadrul emisiunilor, ea a spus că „sunt din spațiul public”. Victor Ciutacu a abordat subiectul morții jurnalistei, a adăugat ea, pentru că „un jurnalist, când ia act de o astfel de situație dramatică, are datoria să vorbească despre asta, ca pe viitor să fie evitată”.

LIVE VIDEO şedinţa CNA:

Victor Ciutacu, reacție în ședința CNA: „Răspunde legal sau moral angajatorul pentru nenorocirea asta? / Nimeni nu a spus că Iulia Marin nu ar fi trebuit să muncească!” (VIDEO)

 

Membrii CNA au anunțat public, încă de marţi, foarte clar că România TV nu poate fi închisă și că nu s-au încălcat reguli și norme.

MONICA GUBERNAT, președinte CNA: „O sa le dam o veste proasta, este ilegal sa ridici o licenta de televiziune.”

RĂSVAN POPESCU, membru CNA: „As pleca de la ce nu e cazul in aceasta situatie pentru ca au fost mai multi care au zis trebuie suspendati, trebuie inchisi si vreau sa le pun in fata articolul in care legea stabileste clar in ce situatir Consiliul poate decide retragerea licentei: incitarea publicului la ura nationala, rasiala sau religioasa, nu e cazul. Incitarea explicita la violenta publica, nu e cazul. Incitarea la acte care au drept scop disolutia autoritatilor de stat, nici vorba. Incitarea la actioni teroriste, iese din discutie… Asemenea discutii savante de ce nu oprim daca vin de la nivel inalt, chiar daca e vorba de un fost premier (n.r: Dacian Ciolos), e de ajuns sa cotesti legea nu se poate!#

PALĂR IONEL, membru CNA: „Nu noi suntem cei mai mari judecatori! E extrem de nefericit sa spui ca CNA poate inchide o televiziune. Nu vreau sa planeze asupra niciunui coleg sau asupra mea ca nu voi respecta legea! M-a deranjat ca toata lumea stie in aceasta tara ca CNA ar putea inchide tv si nu putem face asa ceva. Nu poate nimeni sa inchida o televiziune, decat in conditiile legale! Legea e lege pentru toata lumea!

Altar de flori la trustul Ringier din Elveția după decesul Iuliei Marin. Board-ul a confirmat în scris investigarea lui Tolontan
 Nicolae Bălașa, membru CNA a ținut să precizeze: „Tocmai văzusem emisiunea aceea în direct, însă din punctul meu de vedere nu erau încălcări care să atragă în mod special atenția. Dacă simplificăm lucrurile, o să vedem că domnul Ciutacu, în prima emisiune și a doua lucrurile  au altă nuanță. Nu face nimic altceva decât să aducă o știre în public, să pună întrebări și să întrebe în același timp retoric, vizavi de un fapt. Faptul respectiv de fapt se găsește ca rezolvare în fostul Cod al muncii.Nu mai sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în Codul muncii actual. Restul, felul în care s-a desfășurat emisiunea în direct și în prima ediție, și în a doua ediție, sunt doar nuanțe ale unui discurs public în direct, care pot fi sigur interpretate, speculate, funcție de cine face speculația, fie funcție de niște interese, fie funcție de ce știu ce multe alte chestiuni care nu au legătură, din punctul meu de vedere, atât de aspru cu legislația din audiovizual.”

Victor Ciutacu: România Tv va acorda bursa „Iulia Marin” tinerilor jurnaliști

Încă de la începutul discuțiilor, directorul de programe de la România TV, Roxana Niculescu a dorit  să știe cum justifică CNA rapiditatea cu care a decis să analizeze sesizările în acest caz. Numărul mic de sesizări nu justifică rapiditatea, acuză Roxana Niculescu.

“Vi se pare că 20 de reclamații pentru acest subiect reprezintă atât de mult încât să discutăm cu celeritate un subiect? Dacă da, înseamnă că Facebook-ul și toate rețelele de socializare ne conduc pe toți. Nu cumva există interese de partid? Nu vă puneți problema așa? De cinci zile, postul de televiziune România TV și toți angajații săi sunt supuși adevăratului linșaj… Adolescentului meu de acasă ce pot să-i spun? s-a întrebat Roxana Niculescu.

Momentul în care Victor Ciutacu a redus la tăcere un membru CNA: „Doamnă, stați un pic!” (VIDEO)

Victor Ciutacu, moderatorul celor două emisiuni aflate acum sub lupa CNA a venit însoțit de doi avocați. Jurnalistul i-a acuzat de imparțialitate pe doi membri ai CNA și a cerut „recuzarea lor”. Este vorba despre Dorina Rusu și Mircea Toma, dar s-a refuzat această cereree.

România Tv continuă lupta pentru adevăr în cazul morții Iuliei Marin! 11 întrebări-cheie la care Cătălin Tolontan și tabloidul „Libertatea” refuză să răspundă

Iulia Marin, jurnalistă Libertatea, s-a sinucis la 32 de ani după o luptă dură cu depresia

Iulia Marin (32 de ani), jurnalistă Libertatea, și-a pus capăt zilelor în data de 19 aprilie. Tânăra a fost găsită moartă în locuința sa închiriată din cartierul Militari. Potrivit raportului medico-legal, decesul a survenit pe fondul administrării unei cantităţi mari de pastile.

Iulia Marin era jurnalist de investigații la Libertatea și suferea de depresie şi de tulburare bipolară. Avea la activ trei tentative de suicid, urmate de internări la Spitalul de Psihiatrie Obregia.

Citește și Altar de flori la trustul Ringier din Elveția după decesul Iuliei Marin. Board-ul a confirmat în scris investigarea lui Tolontan

Pe 11 martie 2023, Iulia scria pe contul ei de Facebook despre cei trei ani de când muncea la Libertatea. „M-am angajat aici, în primăvara lui 2020, la debutul pandemiei. Am lucrat mult de acasă, cu toate avantajele și dezavantajele care vin la pachet cu asta – însingurare, dar și flexibilitate. Am scris texte repezite, texte gândite, texte despre orice îmi părea mie important. Am căutat subiecte, mai ales asta, am o tolbă plină de subiecte și, mai nou, unele care mă entuziasmează. Am făcut și greșeli, le-am corectat, am mers mai departe”.

Dragoș Bistriceanu, jurnalist România Tv: „Propagandiștilor, care publicați date false despre noi. Avem mail-ul în care ni se confirmă de către un membru al trustului Ringier că urmează să se desfășoare o anchetă. Vedeți acest mail în care un membru al trustului Ringier îi răspunde colegei noastre, Raluca Curteanu. Și spune că, într-adevăr e o dramă, un caz tragic care i-a afectat pe toți. Aceasta e poziția corectă care vine de la vârful acestui trust și care confirmă că există o obligație cel puțin morală pentru a se desfășura o anchetă. Chiar dacă propaganda ne acuză că nu e adevărat. Acest caz lasă în urmă multe întrebări și a dezvăluit o dramă care, poate, putea fi prevenită dacă prietenii, colegii ar fi avut o altă abordare față de ea”.

Bunurile Iuliei Marin, printre care telefoane și calculatoare, sunt în posesia procurorilor. În paralel, anchetatorii au sigilat apartamentul în care jurnalista s-a sinucis. Toate obiectele care i-au aparținut au fost sigilate, nimeni nu are voie să se atingă de ele până când ancheta nu va fi finalizată. De asemenea, se așteaptă rezultatele necropsiei de la IML care să spună cum au stat lucrurile în cazul jurnalistei. În momentul în care în apartament au intrat procurorii însoțiți de polițiștii Serviciului Omoruri au găsit-o pe Iulia Marin întinsă pe jos, cu multe tuburi de pastile goale lăsate pe masă. Acest lucru i-a dus cu gândul la faptul că cel mai probabil a fost vorba de o supradoză.