Românii ocupă locul al doilea, după marocani, în închisorile din Belgia

Într-un clasament al străinilor din închisorile belgiene, reprezentând aproape 3% din populaţia penitenciară, în condiţiile în care numărul lor a crescut cu peste 70% în ultimii cinci ani, românii ocupă locul al doilea după marocani,  scrie marţi La Derniere Heure.

RomaniaTV.net
16 apr. 2013, 08:59
Românii ocupă locul al doilea, după marocani, în închisorile din Belgia

În urmă cu cinci ani, românii nu erau decât a şaptea naţionalitate din închisorile belgiene, după marocani (10,7%), algerieni (4,7 %), francezi (2,5%), deţinuţii din fosta Iugoslavie (2,3%) şi turci (2%), reprezentând la momentul respectiv doar 1,9% din populaţia penitenciară.

Situaţia s-a schimbat radical între timp, notează cotidianul belgian. De doi-trei ani, administraţia penitenciară acuză „o creştere sensibilă şi destul de marcantă” a populaţiei române din închisori, a declarat purtătorul de cuvânt Laurent Sempot.

Circa 45% dintre deţinuţii din Belgia sunt de naţionalitate străină, notează sursa citată. „Marocanii rămân de departe naţionalitatea străină cea mai numeroasă”, a adăugat Sempot.

Potrivit ultimelor statistici, românii au trecut înaintea francezilor, cu aproape 3% din populaţia penitenciară. O creştere vizibilă atât în procente, cât şi în cifre absolute, notează La Derniere Heure.

Numărul de români din penitenciare a crescut cu între 70% şi 80% faţă de 2008, de la 190 la 320 în prezent, fie că este vorba de deţinuţi preventiv, de condamnaţi, de pedepse de scurtă sau lungă durată.

Potrivit informaţiilor deţinute de cotidian, românii sunt cel mai frecvent condamnaţi pentru delicte precum cele legate de prostituţie şi infracţionalitate itinerantă, precum furturi, tâlhării sau tăinuire de metale furate.