Românii pot cere granturi de aproape 700 de euro pe an. Aproape nimeni nu le revendică

Aproximativ 300.000 de persoane din Austria au dreptul la cele mai ieftine tarife de telefonie mobilă, la un bonus de 200 de euro începând cu ianuarie 2023 și la o scutire de taxe de difuzare.

30 nov. 2022, 17:08
Românii pot cere granturi de aproape 700 de euro pe an. Aproape nimeni nu le revendică

Austria oferă până la 670 de euro pe an, dar aproape nimeni nu știe despre aceste granturi. Sute de mii de persoane au dreptul la subvenții și scutiri speciale care pot economisi până la 670 de euro pe an. Dar aproape nimeni nu le revendică, chiar dacă sunt îndeplinite cerințele.

Voucher de 500 de euro ca bonus climatic. Câţi români îl primesc

Persoanele care au doar un venit scăzut, primesc indemnizații de șomaj sau ajutorul minim garantat pot solicita o scutire de taxa de difuzare (GIS). În prezent, taxele de difuzare se ridică între 22,45 și 28,65 euro pe lună, în funcție de provincia respectivă. Asta înseamnă până la 343,80 euro pe an.

Economisiți costurile de telefonie mobilă cu tarifele sociale

Beneficiarii de alocație de îngrijire, de indemnizație de șomaj, de asistență socială (securitate minimă), precum și pensionarii cu pensie minimă și persoanele cu deficiențe de auz, de exemplu, sunt considerați „grupuri de persoane care au nevoie de asistență” în Austria. Printre altele, aceștia pot beneficia de un tarif social favorabil la companiile de telefonie mobilă. Beneficiarii de burse de studiu fac parte, de asemenea, din acest grup de persoane.

Indemnizaţiile pentru mamele cu mulţi copii cresc cu 50%. Suma încasată poate ajunge la 12.750 lei

În cazul unui tarif social, statul subvenționează între zece și doisprezece euro. În unele cazuri, acest lucru duce la lipsa totală a tarifelor – de exemplu, în cazul unei oferte tarifare deosebit de scăzute. Alții trebuie să plătească doar o taxă de bază de aproximativ zece euro pe lună.

Cum să obțineți un tarif social în Austria

Condițiile prealabile pentru a fi eligibil pentru un tarif social sunt, în afară de apartenența la un grup de persoane care au nevoie de asistență, următoarele:

  • Reședința principală a solicitantului trebuie să fie înregistrată în Austria.
  • Doar o singură persoană pe gospodărie poate primi o subvenție – de exemplu, un tarif social. Tariful este limitat la un singur număr de telefon.
  • Solicitanții trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani (majorat).
  • Telefoanele de firmă sau telefoanele mobile sunt excluse din tarifele sociale. Sunt permise doar telefoanele private (mobile).
  • Pentru a beneficia de un tarif social, venitul lunar maxim al unei gospodării formate dintr-o singură persoană nu trebuie să depășească 1 120,54 euro, iar pentru gospodăriile formate din două persoane, limita este de 1 767,76 euro – pentru fiecare persoană în plus, această limită de venit crește cu 172,89 euro.
  • O copie a confirmării de înregistrare a tuturor persoanelor care locuiesc în gospodărie, o confirmare a beneficiilor primite sau a certificatului medical disponibil (grupuri de persoane care au nevoie de asistență) și o dovadă de venit servesc drept dovadă a îndeplinirii tuturor cerințelor necesare.

O listă a furnizorilor de tarife sociale în comparație directă poate fi găsită aici, la tarife.at.

Bonus de 200 de euro prin subvenționarea costurilor de rețea

Începând cu 01 ianuarie 2023, va intra în vigoare subvenția pentru costurile de rețea. Această măsură este menită să ușureze gospodăriile cu venituri mici, pe lângă frâna de preț a energiei electrice. Cei care sunt scutiți de GIS în Austria vor primi o subvenție de 200 de euro pe an.

Vouchere sociale 2023. Cine este tăiat de pe lista cu 1500 de lei, cine primeşte 250 de lei pentru Crăciun

Este important de reținut că, pe lângă scutirea GIS, trebuie să existe și o scutire de la subvențiile pentru energia regenerabilă. Frânarea prețului energiei electrice se va aplica deja de la 1 decembrie 2022 și se așteaptă ca fiecare gospodărie să realizeze economii anuale de până la 500 de euro. Acesta va fi aplicat automat la factura de energie electrică și va subvenționa prețul energiei electrice până la un consum de 2 900 kWh, scrie: www.gis.at/befreiung