Românii pot opta pentru un alt furnizor de energie electrică. Practic, lucrurile nu stau chiar aşa

Românii pot opta, din acest an, pentru un alt furnizor de energie electrică. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrică, un consumator casnic şi-ar putea reduce factura la curent electric. Practic însă, lucrurile nu stau chiar aşa.

13 mart. 2015, 09:33
Românii pot opta pentru un alt furnizor de energie electrică. Practic, lucrurile nu stau chiar aşa

În prezent, furnizarea de energie electrică pentru persoanele fizice este făcută, în România, în general, de ENEL, Electrica, E.ON sau CEZ, însă, începând din acest an, românii îşi pot schimba compania care le dă curent, scrie gandul.info. Concret, prin schimbarea furnizorului actual, gospodăriile ies de pe piaţa reglementată şi intră pe piaţa liberă. Adică nu vor mai avea un tarif stabilit de arbitrul pieţei – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) -, care este în prezent de 133 lei/MWh, ci îşi vor negocia individual un contract pe un an, de exemplu, un preţ care depinde de cerere şi ofertă. Pe piaţa concurenţială preţul variază mult, ajungând la 160-180 lei/MWh.

Citeşte şi Costurile ASCUNSE din factura la curent electric. Cu ce sunt ÎNCĂRCAŢI consumatorii

Cei interesaţi trebuie să ştie că, odată ce au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, nu se vor mai putea întoarce în sistemul reglementat.

Până la începutul anului 2018, toţi consumatorii casnici vor trebui să îşi negocieze un contract cu un nou furnizor de curent electric, la un preţ de pe piaţa liberă.

Citeşte şi Cum sunt românii furaţi la toate facturile

Lista furnizorilor de energie electrică dintre care românii îşi pot alege noul furnizor cuprinde 82 de firme, între care Grivco, Alro, Luxten sau Nuclearelectrica.

Mai multe detalii aici.