Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o vacanță pe litoral. Cât costă un sejur de șase nopți în 2023

Românii care vor să își petreacă vacanța pe litoralul de la noi trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar în anul 2023. Reprezentanții agențiilor de turism spun că tarifele hoteliere din acest sezon estival vor fi cu 5%-10% mai mari faţă de anul trecut.

24 feb. 2023, 14:15
Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o vacanță pe litoral. Cât costă un sejur de șase nopți în 2023
Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o vacanță pe litoral

Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o vacanță pe litoral. Prețurile exorbitante de pe litoralul românesc i-a lăsat cu gura căscată pe triștii care au ales să își petreacă anul trecut vacanța în țară.

Citește și Marian Mina, recţie dură după anularea vacanţei de Paşte. „Nici comuniştii nu şi-au permis asta!”

Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o vacanță pe litoral

Se pare că turiștii vor avea parte de același șoc și în 2023 și asta pentru că tarifele au crescut deja în unele locuri chiar și cu 15%.

Reprezentanții agențiilor de turism spun că în acest an românii au nevoie de cel puțin 1.160 lei pentru o persoană pentru un sejur de 6 zile. C

Însă în ciuda acestor creșteri, specialiștii spun că tarifele practicate încă se mențin sub rata inflației, care este de 16,45% din anul 2022. Mai mult, aceștia atrag atenția că toate prețurile de pe litoral vor crește cu 5 și 10%, față de cele de anul trecut.

Astfel, tariful mediu de persoană/sejur pe litoral a crescut de la 1.100 lei în 2022 la 1.163 lei în 2023, în condiţiile în care durata medie a sejurului a rămas constantă, de 6 nopţi, conform Agerpres.

Ce vacanțe își achiziționează românii, în 2023

Românii care încă își mai permit să cheltuiască bani pentru vacanțe, deja își fac planurile pentru perioada verii. Pe fondul crizei, a început vânătoarea de oferte și reduceri.

Specialiștii în turism au dat verdictul. Românii care doresc să călătorească la prețuri accesibile au la dispoziție o mulțime de oferte de care încă mai pot profita.

Pachtele turistice beneficiază de reduceri consistente, în special în Turcia.

„Turcia se vinde extraordinar de bine”, a declarat un cunoscut reprezentant din turism, Alin Burcea.

„În ultima parte a lui decembrie și ianuarie e un boom, e o creștere fantastică. Ne apropiem de vânzările din 2019. Turcia se vinde extraordinar de bine, mai ales acum când sunt reducerile foarte mari. avem reduceri foarte mari, 30-40%”, a subliniat consultantul, pentru EVZ.

Sezonul estival din 2022 a fost cel mai slab din ultimele decenii, semn că sărăcia a cuprins puternic populația.

„Destinaţiile din ţară sunt cam aceleaşi, nu au apărut destinaţii noi. Litoralul s-a vândut mai slab ca în alţi ani, şi nici nu au fost multe hoteluri deschise de 1 Mai pe Litoral.

(…) La Mamaia e antireclamă”, a detaliat Alin Burcea, pentru sursa citată.

Românii care mai au bani încă sunt tentați să petreacă momente de neuitat în destinații exotice.

„În străinătate, s-a vândut foarte bine Egipt, Hurghada/Sharm, câteva chartere pe insulele greceşti, Bulgaria (n.r. – şi ca urmare a anulării tuturor restricţiilor), individual Grecia-Thassos în primul rând, şi câteva chartere pe Antalya”, a adăugat el.

Atenție, deși există reduceri consistente pentru vacanțele din Turcia, trebuie amintit faptul că statul lui Recep Erdogan a consemnat o inflație de peste 80% la finalul anului trecut. Tarifele de transport au crescut în medie, cu aproximativ 120%, iar cele pentru băuturile alcoolice, cu 90%.

Citește și Zile libere 2023, mai multe minivacanţe. Sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi reportate în cursul săptămânii