Zile libere 2023, mai multe minivacanţe. Sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi reportate în cursul săptămânii

Românii ar putea avea noi zile libere în 2023 dacă proiectul care a trecut tacit de Senat va fi votat şi de Camera Deputaţilor.

14 feb. 2023, 13:17
Zile libere 2023, mai multe minivacanţe. Sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi reportate în cursul săptămânii

Zile libere 2023. Românii ar putea avea noi minivacanţe în 2023. Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor va stabili azi dacă se vor acorda două zile libere în plus de anul viitor.

Dacă proiectul din 2023 trece mai departe, angajaţii ar putea avea liber de Bobotează, dar şi de Sfântul Ion. Proiectul a trecut de Senat, tacit, la finalul anului trecut şi este în for decizional la Camera Deputaților.

Structura anului școlar 2023-2024: Vacanța de primăvară a fost mutată de Paște, vacanța mobilă se poate lua și în martie, școala începe la 11 septembrie și se încheie în 21 iunie

Totodată, pe masa parlamentarilor se mai află un proiect care se referă la zilele de sărbătoare ce pică în weekend.

În astfel de stiuaţii, zilele libere vor fi acordate în zilele următoare, adică luni şi marţi, se arată în proiect.

Concediu de odihnă 2023. Banii cuveniți pentru zilele libere cunvenite nu pot fi sub nivelul salariului de bază

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Totodată, PNL a venit cu un proiect prin care vrea ca de ziua de naștere românii să poată sta acasă, ca zi liberă legală de la stat. Proiectul abia a fost depus în Parlament şi urmează să intre pe circuitul legislativ.

Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă pentru români

Potrivit Codului muncii, numărul zilelor libere de care pot beneficia salariații din țara noastră este de 15. Dintre acestea, în 2023, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.

Mai exact, calendarul liberelor legale este următorul:

  • 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou;
  • 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;
  • 1 mai / luni – Ziua Muncii;
  • 1 iunie / joi – Ziua Copilului;
  • 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;
  • 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.

Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă

În plus, salariații de alte religii decât cele creștine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Angajații din România beneficiază, conform Codului muncii, de mai multe tipuri de zile libere, iar aceste drepturi se acordă în funcție de reguli diferite. Astfel, se dau zile libere pentru evenimentele familiale importante, cum ar fi nunți sau înmormântări, pentru urgențele familiale, dar pot solicita și zile libere pentru situații personale.

EXCLUSIV Pensii 2023. Sute de mii de români primesc pensie mai mare în februarie. S-au greşit taloanele în ianuarie. Şeful Casei de Pensii, anunţ oficial

Zile libere pentru evenimente familiale deosebite

Când vine vorba despre acest drept al angajaților, Codul muncii prevede încă din 2011 că aceste zile sunt plătite și nu sunt incluse în concediul de odihnă. Chiar dacă acestea nu sunt prevăzute în regulamentul intern, nu înseamnă că nu există acest drept, transmite avocatnet.ro.

Pentru o parte dintre salariați, cei plătiți din fonduri publice, HG nr. 250/1992 prevede atât evenimentele deosebite, cât și numărul de zile concediu plătit de care pot beneficia, respectiv:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • nașterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
  • decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.

Zile libere pentru urgențele familiale

De asemenea, zilele libere pentru urgențele familiale sunt la rândul lor prevăzute în Codul muncii. Începând cu octombrie 2022, orice salariat poate absenta de la locul de muncă în cazul unei situații de urgență familială, cum ar fi boală sau accident.

Angajații au dreptul să lipsească anual până la zece zile calendaristice, dar trebuie să-și anunțe angajatul înainte. De menționat că, există o obligație care prevede recuperarea acestor zile, care sunt plătite.

Aceste zile libere nu sunt de odihnă și nici de zile de concediu fără plată.

Zile libere pentru situații personale

În fine, potrivit Codului muncii, angajații își mai pot lua liber pentru situații personale. În legislație nu este prevăzută o limită de timp în această privință și lasă chestiunea la latitudinea părților. Această limită de timp nu poate fi impusă de angajator, chiar dacă în practică se întâmplă adesea acest lucru.

Practic, dacă un angajator aprobă cererea angajatului de concediu fără plată se poate vorbi despre o suspendare a contractului. În legislație nu este prevăzută o limită de timp, așa că rămâne tot la latitudinea părților.

Când nu se fac nunți în 2023 şi în 2024. Calendar nunţi 2023. Câte zile libere se acordă pentru căsătorie

Există însă și categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei.

Pe lângă liberele legale amintite, bugetarii vor avea, în 2023, încă trei zile libere. Mai exact, pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) vor fi zile libere, făcându-se astfel punți între zilele de weekend și zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (24 ianuarie, 1 iunie, 15 august). Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023.