Autorităţile africane nu au primit nicio cerere de răscumpărare şi nicio revendicare pentru românul răpit în Burkina Faso.

Autoritățile din Burkina Faso nu au primit nicio cerere de răscumpărare și nicio revendicare în cazul ostaticului român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015, în nordul țării, a declarat miercuri ministrul de externe Alpha Barry, citat de AFP.

02 nov. 2016, 19:14
Autorităţile africane nu au primit nicio cerere de răscumpărare şi nicio revendicare pentru românul răpit în Burkina Faso.

„Am văzut înregistrarea video în presă ca toată lumea. Burkina Faso nu a primit nicio cerere de răscumpărare și nicio revendicare în legătură cu ostaticul român”, a declarat Barry. „Nu am primit nicio cerere de răscumpărare. Nu am primit niciun fel de cerere pentru moment”, a adăugat ministrul de externe din Burkina Faso.

Iulian Gherguț a fost răpit acum mai bine de un an de către jihadiștii grupării al-Mourabitoun, condusă de islamistul algerian Mokhtar Belmokhtar, și a apărut luni într-o nouă înregistrare în care cere guvernului României să facă tot ce i se cere pentru a-l elibera.

Ofițer de securitate la o mină de magneziu din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Nigerul și Mali, Gherguț a fost răpit la 4 aprilie 2015 de către cinci bărbați înarmați. Un jandarm din Burkina Faso și șoferul mașinii în care se afla Gherguț au fost răniți în timpul atacului. Răpirea a fost revendicată de gruparea Al-Mourabitoun, care se scindase cu puțin timp în urmă din Al Qaida în Maghreb.

În înregistrare, Gherguț, care poartă o barbă aranjată în stil islamist, afirmă că a fost filmat pe 21 septembrie. El mai spune că este în stare de sănătate bună, că se gândește la familie și cere guvernului să facă tot ceea ce îi stă în putință să îl elibereze.

AFP scrie că niciun responsabil local al companiei britanice Pan African Minerals (PAM), care îi aparține omului de afaceri australian de origine română Frank Timiș, unde lucra Gherguț, nu a putut fi contactat pentru a confirma dacă firma a primit sau nu o cerere de răscumpărare.

Al Mourabitoune a apărut în 2013 după ce gruparea lui Belmokhtar a fuzionat cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest, o grupare din nordul Mali care a fost vizată de operațiunea franceză Serval în ianuarie 2013.

După răpirea lui Gherguț, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkinei Faso. Femeia a fost eliberată.

Nordul Burkinei Faso este expus regulat atacurilor jihadiștilor din Mali și Niger. În ianuarie 2016, un comando jihadist a luat cu asalt mai multe spații comerciale în plin centrul capitalei Ouagadougou și au ucis 30 de oameni, majoritatea străini, alți 71 fiind răniți.