Romprest, reacţie la noul contract pentru salubrizare anunţat de Clotilde Armand: Serviciile prestate în august 2020 nu au fost plătite. „Plăţile” către REBU sunt ESTIMATE pe baza unor cantitati inventate

Conducerea companiei Romprest reacţionează după ce Clotilde Armand a publicat pe Facebook "o comparaţie pe doua coloane, intitulată “Cat platim pentru curatenie?”, pe baza unei analize asupra executarii serviciului public de salubrizare in Sectorul 1, analizand valori “atribuite” prestatiilor Romprest si Rebu.

04 aug. 2021, 14:28
Romprest, reacţie la noul contract pentru salubrizare anunţat de Clotilde Armand: Serviciile prestate în august 2020 nu au fost plătite. „Plăţile” către REBU sunt ESTIMATE pe baza unor cantitati inventate

Conducerea Romprest susţine că formularea „plătim” folosită de primarul Clotilde Armand este una „nefericită”, „nereală”, „deci o minciună”.

„Asta pentru ca serviciile prestate de catre Romprest in luna August 2020 NU AU FOST PLATITE NICI PANA IN PREZENT, facturile afente acestor servicii aflandu-se in executare silita, respectiv validare de poprire (datorita refuzului Trezoreriei de a popri sumele in contul de indisponibilizare, conform hotararilor instantelor de judecata).

Citeşte şi: Clotilde Armand a semnat un contract de salubrizare în miez de noapte: „Diferența de preț dintre tarifele Romprest și cele RER este de 5 milioane de lei pe lună sau 60 de milioane de lei pe an”

De asemenea, nici catre REBU nu “platim”, pentru ca aceste servicii sunt ESTIMATE pe baza unor cantitati inventate, care oricum nu reies din nicio documentatie Anexa la Contract. Asta lasand la o parte natura serviciilor contractate, care exced obiectului Contractului si implicit cadrului legal si institutional care a fost clar trasat in Acordul Prefectului pentru declararea starii de alerta. Acord care a facut posibila aceasta achizitie de servicii temporare (?!) de salubrizare.

Tabelele colorate pe doua coloane pot face deliciul retelelor de socializare, dar nu pot reflecta niciodata integral circumstantele si conditiile de derulare ale unui contract de utilitate publica, mai ales atunci cand sunt voit ignorate datele obiective si relevante care stau la baza oricarei analize.

Citeşte şi: Soluţia prin care Clotilde Armand a rezolvat problema gunoaielor, contestată de colega de alianţă Ramona Porumb

Evident, atunci cand intentionezi sa faci o comparatie, aceasta trebuie facuta intre niste termeni comparabili”, se arată într-un comunicat al Romprest.

Conducerea Romprest prezintă şi „o analiza reala asupra valorii prestatiei Romprest, pe baza cantitatilor de servicii real prestate in cursul lunii august 2020, raportat la durata de 20 de zile, in comparatie cu o valoare estimata a serviciilor care au fost contractate pentru o perioada de timp similara cu Rebu”.

1. Valoarea prestatiilor

– Valoarea totala a serviciilor prestate de Romprest in luna august 2020, raportata la 20 de zile, este de 6,855,030 lei fara TVA.

– Valoarea estimata a serviciilor contractate de Rebu pentru o perioada de 20 de zile este de 7,663,972 lei fara TVA;

Diferenta este in valoare de 808,942 LEI fara TVA, in plus in noul contract temporar (!) de salubrizare.

In limbajul retelelor de socializare, “platim” mai scump cu 808,942 LEI fara TVA”, se mai arată în comunicatul Romprest.

Conducerea companiei de salubrizare vine şi cu întrebarea “Cum se poate ca Valoarea lunara a contractului sa fie de 6,5 milioane lei, cand Valoarea contractului pentru 20 de zile este de 12,9 milioane lei?”.

Conducerea Romprest susţine, de asemenea, că tarifele la care a fost semnat contractul pentru servicii temporare de salubrizare sunt mai mici decat tarifele Romprest pentru activitatile de salubrizare stradala din contractul de delegare.

„Stim acum exact cu cat, unele cu 10% altele cu 15% mai mici. Stim, insa, si ca structura de tarife a contractului temporar este diferita de cea a contractului de delegare.

Era de asteptat, din toate punctele de vedere. Oricine poate intelege ratiunile pentru care un tarif pentru o prestatie temporara nu va fi niciodata egal cu un tarif pentru un contract de delegare, care are la baza investitii in baze si flota operationala, in dotari, echipamente, etc. Plus ca, tarifele Romprest sunt publice, si era deci foarte facil sa se ajunga cu o fundamentare sub valoarea lor.

Ceea ce este de neinteles, este cum se face ca, desi tarifele se fundamenteaza strict pe baza cerintelor din caietele de sarcini si pe baza elementelor de cost alocate activitatilor pentru care se calculeaza, in cazul de fata se remarca faptul ca valoarea tarifelor reprezinta procente “rotunde” din tarifele Romprest, respectiv 85,0% si 90,0%.

Ne intrebam daca starea de alerta – instituita pe baza unei urgente care nu poate fi demonstrata si care este negata de altfel de insasi semnarea acestui contract in data de 2 august, cata vreme starea de alerta a intrat in vigoare incepand cu data de 24 iulie – permite ca fundamentarea sa se faca direct intr-o coloana dintr-un tabel, aplicand procente”, mai susţin reprezentanţii Romprest, care se întreabă dacă „suspenda oare starea de alerta toate prevederile legale aplicabile in materia procedurilor de achizitie pentru servicii de utilitate publica? Si daca da, pe ce perioada se pot aplica aceste suspendari?”.

În comunicatul de presă emis de Romprest, conducerea companiei prezintă şi „valorile reale al prestatiilor Romprest din luna august 2020, raportate la 20 zile, in format complet (cuprinzand tarife de prestatie si cantitati conform contract de delegare) si pe cealalta parte valorile prestatiilor din contractul temporar de salubrizare semnat cu Rebu pentru 20 de zile (asa cum a fost publicat pe site-ul Primariei Sector 1)”.

„Pentru cei care apreciaza o analiza concisa, dar corecta, am inteles sa extragem intr-un tabel o comparatie succinta si elecventa, menita sa demonstreze afirmatiile mincinoase prezentate de catre primar in spatiul public”, se mai arată în comunicat.


loading...
Partenerii noștri