Romstrade a participat la trei licitaţii pentru reabilitarea drumurilor cu documente neveridice

Garanţie în limba arabă pentru contracte în valoare de 500 de milioane de euro. Scrisorile de garanţie ale firmei Romstrade la licitaţiile pentru reabilitarea drumurilor judeţene din şapte judeţe sunt false. Firma a prezentat scrisori de la o bancă din Irak, scrise în arabă. Doar că pe toate paginile scrisorilor sunt doar înşiruiri de litere, nu texte logice.

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 14:07
Romstrade a participat la trei licitaţii pentru reabilitarea drumurilor cu documente neveridice

A câştigat licitaţii de jumătate de miliard de euro în baza unor documente care nu sunt veridice. Aceeaşi firmă, cu aceeaşi scrisoare de garanţie, a păcălit statul de trei ori.

„Era o condiţie impusă pentru ofertanţi ca ministerul să aibă siguranţa că în perioada în care nu face plăţi cineva va deconta lucrările care au fost executate. (…) Scrisoarea de confort angajantă a fost emisă pentru toate cele trei achiziţii publice organizate în cursul lunilor iulie şi sempembrie 2011 de către aceeaşi bancă din Irak”, a declarat Marcel Boloş, secretar de stat în MRDT, pentru România TV.

Deşi scrisoarea de garanţie de la bancă ridica suspiciuni, ministerul nu poate să anuleze licitaţiile şi nici să conteste autenticitatea scrisorii.

„Autenticitatea documentelor o verifică şi o confirmă organele abilitate în acest sens”, a mai declarat Marcel Boloş.

În momentul când Parchetul va da verdictul atunci poate acţiona şi ministerul. Dacă procurorii vor decide că scrisoarea nu are nicio valoare legală, ba mai mult, este falsă, atunci „ministerul este obligat din acel moment să rezilieze contractul de execuţie lucrări şi reponsabilitatea pentru documentul prezentat îi revine ofertantului”, a explicat Boloş.

Deşi programul naţional de dezvoltare a infrastructurii a fost suspendat de către Guvernul Ponta, Nelu Iordache s-a apucat deja de treabă. Fosta guvernare i-a dat undă verde pentru lucrări încă din 2 mai anul acesta. Aşa că, firma lui Nelu Iordache, Romstrade, a efectuat deja lucrări de 290 de milioane de lei.

„Ministerul nu poate să deconteze aceste lucrări”, a mai spus Boloş.

În concluzie, situaţia stă în felul următor: Romstrade, firma lui Nelu Iordache, a câştigat contracte cu statul în valoare de jumătate de miliard, în şapte judeţe: Prahova, Bihor, Arad, Giurgiu, Ilfov, Galaţi şi Maramureş. Deocamdată, banii pentru lucrări sunt ai firmei. Ministerul va deconta suma cheltuită în 7 ani, între 2013 – 2020.