Rudele victimelor din avionul doborât de Iran cu rachete cer despăgubiri

Cinci ţări ai căror cetăţeni au murit în avionul doborât de Iran cu rachete au anunţat, joi, că Teheranul trebuie să plătească despăgubiri familiilor victimelor, informează Reuters.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 07:26
Rudele victimelor din avionul doborât de Iran cu rachete cer despăgubiri

Canada, Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie consideră că Iranul ”trebuie să organizeze o investigaţie internaţională amănunţită, independentă şi transparentă pentru naţiunile în doliu”, se arată într-un comunicat dat publicităţii după întâlnirea unor oficiali la Londra.

Aeronava a fost lovită de două rachete pe 8 ianuarie, la puţin timp după ce decolase de la Teheran cu destinaţia Kiev. Iranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul care aparţiea companiei Ukraine International Airlines, după ce iniţial negase vehement că avusese un rol în incident. Toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord, între care 57 de canadieni, au fost ucişi.

Citeşte şi: Noi imagini cu avionul doborât în Iran. Aeronava a fost lovită de două rachete

Cele cinci ţări au cerut Iranului să organizeze procesul de identificare a victimelor cu demnitate şi cu transparenţă, respectând în acelaşi timp dorinţa familiilor referitoare la repatriere.

În cursul zilei de joi, miniştrii de Externe ai celor cinci ţări au aprins câte o lumânare pentru comemorarea victimelor, la Canadian High Commission din Londra, şi au ţinut un moment de reculegere. Majoritatea celor aflaţi în avion erau iranieni sau aveau dublă cetăţenie, mulţi dintre ei studenţi care reveneau la studii în străinătate sau familii care se întorceau acasă după ce îşi vizitaseră rudele în Iran.

Premierul din Ontario, cea mai populată provincie din Canada, a propus joi înfiinţarea unui fond pentru acordarea de 57 de burse de 10.000 de dolari canadieni (7.663,42 dolari) fiecare, în onoarea numărului de canadieni care au murit.

Multe dintre victime erau profesori, cercetători şi studenţi la 19 universităţi canadiene.


loading...