Rusia acuză direct România de încălcarea Cartei şi Convenţiei ITU. Bucureştiul răspunde că deciziile luate s-au bazat pe asigurarea securităţii naţionale

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză România de încălcarea Cartei şi Convenţiei Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, pentru că a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei care urma să ia parte la evenimentul programat să înceapă luni.

24 sept. 2022, 18:26
Rusia acuză direct România de încălcarea Cartei şi Convenţiei ITU. Bucureştiul răspunde că deciziile luate s-au bazat pe asigurarea securităţii naţionale

Maria Zaharova a transmis că Ambasada României în Rusia a anulat vizele deja eliberate pentru paisprezece membri ai delegaţiei ruse în ajunul plecării lor la Bucureşti pentru a participa la Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), programată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

”România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a transmis Zaharova, acuzând România că ”îndeplineşte ordinea politică a Washingtonului”.  Rusia susţine că decizia României are intenţia de a afecta şansele candidatului rus pentru funcţia de secretar general al ITU. Candidatul rusiai concurează cu un candidat din SUA.

Citeşte şi Putin a semnat o nouă lege. Pedepse drastice pentru cei care refuză să lupte, se ajunge până la 10 ani de închisoare

Ca reacţie, MAE român a precizat că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa ITU de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse.

”Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată” a mai transmis MAE.

Citeşte şi Transformarea şocantă a unui militar de la Azovstal, după câteva săptămâni de captivitate rusă. De slab ce este, medicii nu pot să-l opereze