Rusia avertizează naţiunile nordice de „consecinţe profunde”, dacă vor adera la NATO

Kremlinul consideră luni că o aderare a Suediei şi Finlandei la NATO, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, nu va consolida securitatea pe continentul european, relatează AFP.

16 mai 2022, 15:37
Rusia avertizează naţiunile nordice de „consecinţe profunde”, dacă vor adera la NATO

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin estimează luni că aderările Finlandei şi Suediei la NATO nu constituie ”o ameninţare” în sine şi anunţă că Rusia va reacţiona faţă de desfăşurări militare, relatează AFP.

O astfel de ”extindere a NATO nu constituie o ameninţare imediată (…), însă desfăşurarea unor infrastructuri militare pe teritoriul acestor ţări va antrena, bineînţeles, un răspuns”, declară Vladimir Putin în cadrul unui summit al alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB/CSTO), la Kremlin.

Rusia reacţionează dur la cererea vecinei Finlanda de aderare la alianţa militară. Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ar fi o „greşeală” cu „consecinţe profunde”, a declarat luni ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

Jens Stoltenberg (NATO): „Războiul nu decurge cum a plănuit Putin. Ucraina poate câștiga cu ajutorul NATO”

”Suntem convinşi că intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura securităţii continentului nostru”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov subliniază că Rusia este ”îngrijorată” şi va urmări îndeaproape ”implicaţiile pe care le va avea acest lucru asupra securităţii noastre”.
Duminică, guvernul finlandez şi-a semnalat intenţia de a se alătura NATO, lăsând în urmă decenii de neutralitate şi ignorând ameninţările ruseşti de represalii, în timp ce ţara nordică încearcă să îşi consolideze securitatea în contextul războiului în curs de desfăşurare din Ucraina.

Partidul de guvernământ din Suedia a declarat ulterior că va susţine, de asemenea, aderarea la alianţă.

Aderarea Finlandei la NATO – a cărei finalizare va dura probabil luni de zile – ar aduce alianţa militară americană la uşa Rusiei, întrucât cele două naţiuni au o graniţă comună de 1.335 de kilometri (830 de mile).

Mircea Geoană face anunţul care-l va înfuria pe Vladimir Putin. „Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar”
„Faptul că securitatea Suediei, ca şi cea a Finlandei de altfel, nu va fi întărită ca urmare a acestei decizii, este complet evident pentru noi”, a declarat Ryabkov, potrivit TASS, citat de CNN: „Nivelul general de tensiune militară va creşte şi va exista mai puţină predictibilitate în această zonă. Este păcat că bunul simţ este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice despre ce ar trebui făcut în situaţia actuală”.