Rusia denunţă o „provocare intenţionată” a României care va afecta grav relaţiile dintre cele două ţări

Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o "provocare intenţionată" care a periclitat pasageri şi care va afecta "grav" relaţiile bilaterale, avertizează Ministerul rus de Externe, care prezintă o notă de protest şi cere explicaţii.

RomaniaTV.net
28 iul. 2017, 18:28
Rusia denunţă o „provocare intenţionată” a României care va afecta grav relaţiile dintre cele două ţări

I-am transmis vineri o notă însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în care exprimăm protestul puternic privind interdicţia de zbor decisă de România în cazul unui avion civil (…) care efectua o cursă normală pe ruta Moscova-Chişinău. Am evidenţiat faptul că 160 de pasageri au fost puşi în pericol şi nu au ajuns la timp la destinaţie„, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Această acţiune nu i-a permis vicepremierului Dmitri Rogozin şi anturajului acestuia să ajungă în R.Moldova pentru întrevederea cu preşedintele Igor Dodon şi să participe la evenimentele organizate la împlinirea a 25 de ani de a începerea operaţiunii de pace din Transnistria„, explică Ministerul rus de Externe.

La Moscova, acest incident este considerat o provocare intenţionată care afectează grav relaţiile bilaterale„, atrage atenţia Ministerul rus de Externe, cerându-le autorităţilor române să investigheze cazul şi să furnizeze explicaţii relevante părţii ruse.

CITEŞTE ŞI Dimitri Rogozin reacţie dură după ce i s-a interzis survolarea spaţiului aerian al României: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă. 

„Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!”, a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

CITEŞTE ŞI Igor Dodon, către autorităţile de la Bucureşti: De ce aţi ţinut în aer sute de cetăţeni ai Republicii Moldova?