Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Crimeea, după ratificarea tratatului de anexare a peninsulei

Rusia își va consolida prezența militară în Crimeea pentru a proteja acest teritoriu împotriva amenințărilor externe, a declarat joi adjunctul ministrului rus al apărării, Iuri Borisov, citat de agențiile Itar-Tass și Reuters. Duma de Stat a ratificat joi tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federația Rusă și formarea de noi subiecți în cadrul Federației. Documentul a fost aprobat cu 443 de voturi și o abținere, transmite ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mart. 2014, 15:05
Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Crimeea, după ratificarea tratatului de anexare a peninsulei

‘Va fi nevoie să dezvoltăm infrastructura militară în peninsulă astfel încât Crimeea să fie un subiect respectat al Federației Ruse și să fie protejată în fața oricărei agresiuni’, a indicat oficialul rus.

În acest timp, detașamente înarmate proruse, secondate de soldați ruși, continuă să preia controlul asupra bazelor militare ucrainene din această peninsulă anexată de Moscova, fără ca soldații ucraineni să opună vreo rezistență.

Duma de Stat a ratificat joi tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federația Rusă și formarea de noi subiecți în cadrul Federației. Documentul a fost aprobat cu 443 de voturi și o abținere, transmite ITAR-TASS.

Tratatul a fost semnat la Kremlin la 18 martie de președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai Crimeii — premierul Serghei Aksionov, Vladimir Konstantinov (președintele parlamentului local) și Aleksei Cealâi, reprezentantul autorizat al orașului Sevastopol.

Deputații ruși au adoptat și o lege constituțională privind încorporarea Crimeii, peninsulă situată în sudul Ucrainei, în teritoriul rus.

Tratatul presupune acordarea automată a cetățeniei Federației Ruse pentru ucrainenii care locuiesc în Crimeea. De asemenea, stabilește un termen de o lună în cursul căreia locuitorii peninsulei care doresc să păstreze pașaportul ucrainean să declare acest lucru.

Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziție pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar și judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.

Potrivit documentului, alegeri pentru organismele de stat ale Crimeii și Sevastopolului vor avea loc în a doua duminică a lunii septembrie 2015.

Crimeea și Sevastopolul vor avea în Federația Rusă statutul de republică și oraș de importanță federală. Limbile de stat în Crimeea sunt rusa, ucraineana și tătara.