Rusia, pe marginea prăpastiei. Ar putea reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârşitul deceniului sau chiar mai târziu

Economia Rusiei ar putea reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau chiar mai târziu.

10 sept. 2022, 18:13
Rusia, pe marginea prăpastiei. Ar putea reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârşitul deceniului sau chiar mai târziu

Impactul sancțiunilor americane și europene s-ar putea extinde pentru Rusia, conform unui raport intern pregătit pentru guvern, sectoarele pe care țara s-a bazat din punct de vedere economic, ani de zile, fiiind puternic afectate, conform Bloomberg.

Documentul reprezintă o evaluare a impactului izolării economice a Rusiei și arată o imagine diferită față de declarațiile publice ale oficialilor.

O analiză a unei copii a raportului, redactată pentru o întâlnire cu ușile închise a oficialilor de rang, arată în două dintre cele trei scenarii prezentate că problemele la nivel economic vor avea un ritm mai accelerat începând cu anul viitor. Economia ar putea reveni la normal abia la sfârșitul deceniului sau poate chiar mai târziu. Potrivit oficialilor, economia va atinge nivelul minim anul viitor, cu 8,3% sub nivelul din 2021, iar scenariul de „stres” prevede minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul anului trecut.

Citește și: ”Rusia va plăti un preț foarte mare pentru războiul din Ucraina”, spune directorul CIA. Sistemele HIMARS, efect devastator asupra armatei lui Putin

Scenariile nu arată deloc promițător pentru Rusia

Scenariile arată o presiune în creștere a sancțiunilor, șansele fiind ca tot mai multe state să se alăture acestora. Capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață poate fi afectată de privarea bruscă a Europei de resursele de petrol și gaze rusești, conform raportului.

Pe lângă restricții, care acoperă aproximativ un sfert din importuri și exporturi, Rusia se confruntă cu o „blocadă” care afectează toate formele de transport, sabotând economia țării. Potrivit datelor, aproximativ 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi Rusia până la finalul anului 2025. Specialiștii sunt de părere că prognoza s-ar putea înrăutăți, un număr și mai mare de experți ar putea părăsi țara din cauza limitării tehnologice și problemelor financiare.

În contextul în care economia mondială intră în recesiune, exporturile Rusiei ar putea fi reduse și mai mult, acest lucru putând declanșa o scădere a rublei și creșterea inflației. În privința importului, riscul principal pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei materiei prime și a componentelor importate. Pe o perioadă mai îndelungată de timp, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent creșterea.

Citește și: Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Rusia a folosit peste 80% din forţele terestre în războiul din Ucraina”