Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală. Autorităţile ruse îşi doresc un control mai strict al activităţii internauţilor

Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală, World Wide Web, a anunţat fostul preşedinte de la Kremlin Dmitri Medvedev, relatează The Moscow Times.

03 feb. 2021, 09:56
Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală. Autorităţile ruse îşi doresc un control mai strict al activităţii internauţilor
Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală

Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală. Autorităţile ruse intenţionează de mai multă vreme să introducă restricţii şi să controleze activitatea internauţilor de pe teritoriul ţării. În 2019, a fost adoptată Legea „internetului suveran”, care îi oferă Rusiei capacitatea de a se deconecta de la reţeaua globală World Wide Web. Asta în pofida faptului că experţii şi-au exprimat îndoielile cu privire la o asemenea decizie.

Rusia s-ar putea deconecta de la reţeaua de internet globală

Dmitri Medvedev a declarat că Rusia este capabilă, din punct de vedere tehnic, să îşi izoleze reţeaua de internet de cea globală, însă a precizat că nu există niciun motiv pentru a face acest lucru, referindu-se la o „sabie cu două tăişuri”. Fostul preşedinte a mai spus că Statele Unite păstrează „cheia de control” asupra internetului, ceea ce ar putea duce la deconectarea Rusiei de la internetul global „dacă se întâmplă ceva extraordinar”.

Citeste si Olanda prelungeşte restricţiile anti-Covid până pe 2 martie. Oamenii au voie să primească maxim un invitat, zilnic

Medvedev a declarat, totodată, că Rusia ar putea fi deconectată şi de la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

Am fost nevoiți să creăm propriul nostru sistem de transmitere a informațiilor pentru a putea face schimb de mesaje electronice dacă se va întâmpla subit asta”, a declarat Medvedev, potrivit Hotnews.

Mai multe platforme de social media, amendate

Declaraţia lui Medvedev vine contextul protestelor care au avut loc în Rusia în ultimele două weekend-uri, proteste declanşate odată cu arestarea disidentului Alexei Navalnîi şi care au cuprins peste 100 de oraşe.

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a anunţat că va sancţiona şapte platforme de social media care nu au eliminat imaginile care promovează protestele.

Mai mult de o mie de persoane au fost arestate de forţele de ordine. „Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”, a scandat mulţimea în piaţa Puşkin din centrul Moscovei. Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în poliţişti, care au răspuns cu lovituri de baston. Alţi protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi „Nu mi-e teamă” şi „Nu dictaturii”.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus. Câteva mii de oameni au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi. În oraşul Iakuţk, Siberia, susţinători lui Aleksei Navalnîi au ieşit în stradă, chiar dacă termometrele indicau -50 de grade Celsius.