Proteste de amploare în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Peste o mie de persoane au fost arestate

Proteste de amploare în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Zeci de mii de oameni au iesit pe străzi. Manifestanţii au fost bătuti de trupele speciale, iar până la această oră sunt sute de persoane arestate.

RomaniaTV.net
23 ian. 2021, 16:29

Proteste de amploare ale susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, au loc sâmbătă, în Rusia. Oamenii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi din închisoare.

Update 18:00 – Se pare că protestatarii au început să arunce cu zeci de bulgări de zăpadă în forţele de ordine care încearcă să ţină sub control toată manifestaţia pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi.

Update 16:28 – Mai mult de o mie de persoane au fost arestate de forţele de ordine sâmbătă în Rusia în cursul manifestaţiilor în favoarea opozantului Aleksei Navalnâi. Anunţul a venit de la ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în această ţară, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Ştirea iniţială: Câteva mii de manifestanţi – 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puţin 10.000, potrivit estimărilor Reuters – au ieşit în stradă la Moscova pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.

„Rusia va fi liberă”, „Putin e un asasin”, scandează mulţimea în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, relatează AFP.

Citeşte şi: Soţia lui Aleksei Navalnîi a fost reţinută de Poliţiei la Moscova

Manifestaţii au loc şi în alte zeci de oraşe din Rusia. Poliţia a arestat peste 800 de persoane sâmbătă în urma protestelor organizate pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi.

Şi la Moscova poliţia a efectuat zeci de arestări, difuzând în buclă un mesaj prin care le cerea manifestanţilor „să părăsească acest eveniment ilegal”, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, citaţi de Agerpres.

Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în poliţişti, care au răspuns cu lovituri de baston. Alţi protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi „Nu mi-e teamă” şi „Nu dictaturii”.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus. Câteva mii de oameni au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

În oraşul Iakuţk, Siberia, susţinători lui Aleksei Navalnîi au ieşit în stradă, chiar dacă termometrele indicau -50 de grade Celsius.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi în zece oraşe ruse, conform ONG-ului OVD-info.

La Moscova, protestatarii urmează să se strângă în piaţa Puşkin, de la ora locală 14.00. Primarul Moscovei, Sergheï Sobianin, a anunţat deja că manifestaţiile sunt „inacceptabile” în plină pandemie de coronavirus.

La manifestaţia de la Moscova şi-a anunţat prezenţa şi soţia lui Aleksei Navalnîi.

Alexei Navalnîi a fost arestat în 17 ianuarie, imediat după aterizare pe aeroportul din Moscova. Vadim Kobzev, unul dintre avocaţi declara că Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic Noviciok, a fost trecut pe o listă naţională cu persoane căutate deoarece serviciul penitenciar rus îl acuză că nu a raportat la sfârşitul anului trecut unde se află, el având de ispăşit o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare.

După otrăvire, Alexei Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament şi recuperare, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport.

Acum opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv.

Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

 


loading...
Partenerii noștri