S-a decis! Vasile Dîncu, anunț despre armata obligatorie: „Rezerva noastră a îmbătrânit”

Redevine armata obligatorie în România? Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a venit cu lămuriri.

16 iul. 2022, 08:17
S-a decis! Vasile Dîncu, anunț despre armata obligatorie: „Rezerva noastră a îmbătrânit”

Războiul din Ucraina continuă, deși Volodimir Zelenski înregistrează pierderi teritoriale pe bandă rulantă. Președintele de la Kiev a amenințat în repetate rânduri cu contraofensiva și a cerut cu disperare noi arme și mercenari. Astfel, a apărut în spațiul public scenariul potrivit căruia statele membre NATO, în special cele vecine cu Ucraina, ar putea reintroduce stagiul militar obligatoriu.

În cele din urmă, românii pot răsufla ușurați. Guvernul Nicolae Ciucă nu are în plan impunerea stagiului militar pentru toți bărbații din țară

Vasile Dîncu, ministrul de resort, susține că a obliga românii să se înroleze în armată ar fi o decizie fără sens.

„Nu este o perspectivă pe care s-o luăm în calcul. În principiu, este imposibil să mai facem acest lucru, din mai multe perspective. În primul rând, dintr-o perspectivă economică, să spunem, nu putem să susținem o cohortă de 100.000 de oameni în fiecare an care să facă pregătirea militară.

În al doilea rând, nu ar avea sens. Nu este pragmatic să faci asta, pentru că astăzi marile armate, marile forțe armate se bazează pe specializare, pe experți și pe o dotare modernă, nu pe număr. Astăzi, numărul contează totuși mai puțin”, a explicat Vasile Dîncu, la Antena 3.

 

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: „În viitorii 2-3 ani, în jur de 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme”

 

În plus, liderul PSD a recunoscut că MApN are probleme cu numărul de rezerviști care ar putea fi solicitați în cazul unei situații de criză.

„A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani.

De aceea încercăm să să completăm această rezervă operațională de care are nevoie fiecare stat.

Și am găsit varianta voluntarilor în cele două forme, voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar. În viitorii 2-3 ani, în jur de 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme”, a mai punctat oficialul Guvernului Ciucă.