S-a descoperit un nou efect secundar al infectării cu virusul SARS CoV 2. Ce simţ este afectat de coronavirus

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou efect secundar al infecţiei cu noul coronavirus. Este vorba despre pierderea auzului, o problemă care necesită tratament urgent, informează The Guardian.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 08:45
S-a descoperit un nou efect secundar al infectării cu virusul SARS CoV 2. Ce simţ este afectat de coronavirus

Experții de la Universitatea College London relatează cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani, care suferea de astm, iar din cauza infectării cu noul coronavirus a avut nevoie de terapie intensivă. Acesta a primit ventilaţie mecanică și i s-au administrat Remdesivir și steroizii intravenoși.

La o săptămână după ce a ieşit de la terapie intensivă, pacientul a dezvoltat tinitus, după care şi-a pierdut auzul la urechea stângă.

Medicii care l-au tratat susţin că niciunul dintre medicamentele care i s-au administrat nu are efecte secundare la nivelul auzului. De asemenea, bărbatul nu avusese anterior afecţiuni ale aparatului auditiv. Investigațiile ulterioare nu au indicat prezenţa vreunei afecţiuni autoimune, el neavând nici gripă, nici HIV – pierderea auzului fiind în mod uzual legată de aceste afecţiuni.

Citeste si În plină campanie de vaccinare antigripală, vaccinul este greu de găsit. Cererea, de trei ori mai mare decât în anii trecuţi

Testele ulterioare au arătat faptul că bărbatul îşi pierduse auzul senzorial neural la nivelul urechii stângi – o condţie medicală în care urechea internă sau nervul responsabil cu sunetul sunt inflamate sau deteriorate. Tratamentul cu steroizi a avut un succes parțial.

Cazul este primul raportat în Marea Britanie, deși s-a consemnat un număr mic de astfel de cazuri existente în alte ţări.

Dr. Stefania Koumpa, coautor al studiului, a declarat că, deşi nu se știe exact cum ar putea coronavirusul să producă pierderea auzului, există câteva posibile explicații.

Este posibil ca virusul Sars-Cov-2 să intre în celulele urechii interne și să provoace moartea celulelor și / sau să determine corpul să elibereze substanțe chimice inflamatorii numite citokine care pot fi toxice pentru urechea internă”, a explicat specialista.

Steroizii ajută probabil la reducerea inflamației și, prin urmare, la producerea de citokine”, a completat aceasta.

Echipa spune că pacienții cu coronavirus internaţi la terapie intensivă ar trebui să fie întrebați despre pierderea auzului și să fie îndrumați pentru tratament de urgență.

Pierderea auzului chiar şi la o singură ureche are consecințe grave asupra calității vieții, dacă nu este tratată prompt”, a precizat Koumpa.

Citeşte şi Bucureştiul, aproape de scenariul roşu. Alis Grasu: „În ultimele opt zile, solicitările la ambulanţă au crescut exploziv”

Kevin Munro, profesor de audiologie la Universitatea din Manchester, a declarat că este cunoscut faptul că alte virusuri, inclusiv rujeola și oreionul, pot afecta auzul, iar acum pierderea auzului a apărut şi la un număr mare de pacienţi cu COVID.

Studiile au arătat că 16 din 121 de pacienți internați lcu coronavirus s-au confruntat cu probleme de auz la aproximativ două luni după externare. Munro a declarat că echipa sa investighează acum prevalența și cauzele unor astfel de probleme, menționând că nu este clar dacă acestea depind de noul coronavirus, de răspunsul sistemului imunitar, de stres sau chiar de tratamentele administrate pentru infecţia cu coronavirus.