S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Situaţie critică în Transnistria, locuitorii sunt îndemnaţi să se îmbrace gros şi să stea într-o singură cameră

Cea mai veche rută de export a gazelor ruseşti către Europa, un gazoduct construit în perioada sovietică, se închide de la 1 ianuarie. Mai multe țări din Europa sunt afectate.
Filip Stan
01 ian. 2025, 12:40
S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Situaţie critică în Transnistria, locuitorii sunt îndemnaţi să se îmbrace gros şi să stea într-o singură cameră

UPDATE: Situaţie critică după ce Rusia a taiat gazul azi. În Transnistria a fost întreruptă furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării / Rezidenţii sunt îndemnaţi „să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră”

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina.

Situaţie critică după ce Rusia a taiat gazul azi. În Transnistria a fost întreruptă furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării / Rezidenţii sunt îndemnaţi „să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră”
„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat un angajat al companiei locale de energie Tirasteploenergo pentru Reuters prin telefon din Tiraspolt. El a spus că nu ştie cât timp va dura situaţia.

Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război.

O declaraţie de pe site-ul web al companiei energetice a precizat că reducerile de încălzire au intrat în vigoare miercuri, la ora locală 7:00, însă unele facilităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Rezidenţii sunt îndemnaţi să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească încălzitoare electrice.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate prin Transnistria.

Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.

S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Astfel, ziua de 1 ianuarie marchează sfârşitul unei perioade îndelungate de dominaţie a Rusiei pe această piaţă, transmite Reuters.

S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina se oprește de la 1 ianuarie, odată cu expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia şi Ucraina.

Potrivit datelor operatorului ucrainean de tranzit al gazelor, Rusia nu a solicitat fluxuri de gaze pentru 1 ianuarie.

Reamintim că Uniunea Europeană şi-a redus drastic dependenţa de gazul rusesc după declanşarea războiului din Ucraina în februarie 2022, apelând la surse alternative de gaze, precum Statele Unite, Qatar şi Norvegia.

Slovacia și Austria au fost ultimele țări care au cumpărat gaz rusesc, însă şi-au asigurat deja surse alternative de aprovizionare, iar analiştii anticipează un impact minim asupra pieţei.

Citește și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, mesaj de An Nou în versuri pentru români: ”Să avem gaze cât cuprinde, asta doar de noi depinde/Și dacă toate ne-or ieși, facturile mai mici vor fi”

Preţurile de referinţă ale gazelor în Europa au închis marţi la 48,50 euro pe megawatt-oră, cu o creştere marginală faţă de începutul zilei de tranzacţionare.

Cu toate acestea, oprirea fluxului de gaze are o semnificaţie geopolitică majoră. Rusia, odată cel mai mare exportator mondial de gaze, şi-a pierdut cota dominantă de pe piaţa europeană, potrivit News.ro. 

Gazprom, compania controlată de stat, a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, prima pierdere anuală din 1999.

Pentru Europa, pierderea gazelor ieftine din Rusia a contribuit la încetinirea economică, o accentuare a inflaţiei şi agravarea crizei costului vieţii. Deşi s-au găsit rapid surse alternative de energie, preocupările legate de competitivitatea pe termen lung a Europei şi, în special, de viitorul industrial al Germaniei rămân acute.

Rusia şi Uniunea Sovietică au construit timp de o jumătate de secol o cotă majoră pe piaţa europeană a gazelor, care a atins un maxim de 35%, însă războiul din Ucraina a distrus aproape complet acest segment de afaceri pentru Gazprom.

Cele mai multe rute de transport al gazelor ruseşti către Europa sunt acum închise, inclusiv gazoductul Yamal-Europa prin Belarus şi Nord Stream, avariat în urma exploziei din 2022.

Citește și Se interzic aragazele. Uniunea Europeană forțează trecerea la plite cu inducție

Gazoductul din perioada sovietică prin Ucraina transporta gaze din Siberia, prin regiunea Kursk din Rusia, până în Slovacia, unde conducta se ramifica spre Cehia şi Austria.

Ucraina a refuzat să negocieze un nou acord de tranzit, renunţând astfel la venituri de aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din tarife de tranzit.

În acelaşi timp, Gazprom va pierde aproximativ 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.

Întreruperea livrărilor prin Ucraina va reprezenta o lovitură semnificativă pentru Republica Moldova, care depinde de gazele ruseşti. În schimb, Ungaria şi alte ţări continuă să primească gaze ruseşti prin TurkStream, gazoductul care traversează Marea Neagră.

În 2023, Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina, ceea ce reprezintă doar 8% din volumele de vârf transportate către Europa în 2018-2019.

 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
1.375 euro pe minut! Parlamentul României cheltuieşte 453.000 de euro pe zi! Cât costă fiecare ales al poporului în țara fără bani de pensii și burse
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Vin furtunile în Bucureşti, temperaturile scad dramatic! De când începe nebunia în ţară
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Dezvăluire despre anularea alegerilor din 2024. Cine l-a eliminat pe Călin Georgescu. S-a implicat din umbră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Doliu în teatrul românesc. O îndrăgită actriță a încetat din viață
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)