Salariaţii din Sănătate se revoltă din cauza transferului contribuţiilor angajatorului şi anunţă o grevă generală

Publicat: Sâmbătă, 04 Noiembrie 2017 10:40 // Actualizat: Sâmbătă, 04 Noiembrie 2017 11:10 // Sursa: romaniatv.net

Aproximativ 96% dintre salariații din Sănătate sunt împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, iar 85% dintre ei consideră necesară declanșarea grevei generală, potrivit concluziilor unei consultări publice a salariaților din sănătate, comandată de Federația "Solidaritatea Sanitară" din România.

De asemenea, raportul arată că 86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative, remarcându-se totodată o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.

"85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală", se precizează în comunicatul transmis de către Federația sindicală "Solidaritatea Sanitară".

Conform consultării publice, alte motive pentru care angajații din sănătate ar face o grevă generală, în afară de mutarea contribuțiilor — motiv aflat în capul listei, vizează reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă (60,3% dintre salariați), reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor) — 59,8%, calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare — 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condițiilor de muncă — 56,9%, majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaților o pierdere media anuală de 5% — 54,7%, plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază — 49,5%, scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25% — 46,6%.

Citeşte şi CNS Cartel ALFA: Susţinem acţiunea de organizare a unei greve generale

De asemenea, reprezentanții Federației 'Solidaritatea Sanitară" susțin că peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate printre angajați.

"58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei circa 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acelei organizații care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți)", se precizează în document.

Studiul comandat arată că 75% dintre salariații din Sănătate nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul 'sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la același loc de muncă', propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală. Nu în ultimul rând, 60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat în 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.Consultarea publică la principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor a fost comandată de Federația 'Solidaritatea Sanitară" Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială 'Solidaritatea' și s-a desfășurat în perioada 28 octombrie — 2 noiembrie 2017.

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
angajat angajator contributii grevă generală sănătate transferare contribuţii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
04 nov 14:43
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU GEORGETA
ECHIVALAREA DIPLOMEI DE PROFESOR MAI DUREAZA INTRE 6 SI 8 LUNI CEL PUTIN; ASA CA E CLAR CA NU SE POATE MAI DEVREME MUNCI:
04 nov 14:41
Răspunde | Votează email 0 email
POPA VIOLETA
RASPUNSUL LA B2 VINE ABIA PE 17 DECEMBRIE DECI E CLAR CA RASPUNSUL LA HARTZIV vine ca la orice om normal pozitiv pana in 30 .11.
04 nov 14:38
Răspunde | Votează email 0 email
POPA MARIA
SA STEA MAMA MA;CA-I PLACE:::::SUNTEM OAMENI BUNI NU FIARE::::::GRESIM DAR OMENESTE NU CA IN JUNGLA: CAPUL ERA:::::CA IN BRAZILIA::::CAPUERA::::ASTA-I VIATA NOASTRA SCURTA:
04 nov 14:16
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU BROCUTA
SE IAU MASURI SI IMPOTRIVA MEA SUB PRETEXTUL PARANOIC CA REFUZ MUNCA- IN CONDITIILE IN CARE PRIMESC REFUZURI DE DOI ANI LA APLICATIILE LA JOBURI IAR ACTELE ORI NU LE-AM PRIMIT ORI MI LE-A DAT RELE ASTFEL INCAT SA NU AM CE FACE CU ELE: DAR E NORMAL; LA NOI; IN CURTE ; IN ROMANIA:
04 nov 14:16
Răspunde | Votează email 2 email
mitica
Bancherilor care conduc lumea noţiunile de stat social, beneficii sociale le-au repugnat dintotdeauna. Intr-un interval relativ scurt de timp aceste noţiuni vor deveni simple amintiri. Actualele generaţii aflate în activitate trebuie să înţeleagă că ieşirea la pensie va deveni o sintagmă
iluzorie şi trebuie să-si asigure prin forţe proprii existenţa la vârsta când nu vor mai fi apţi de muncă.
04 nov 14:03
Răspunde | Votează email 0 email
POPA MARIA
LA NOI; AICI IN ROMANIA; AM INCEPUT SA APRECIEZ PRICESNELE MANASTIRESTI MAI MULT: AM RETINUT CA IN ACESTEA SE SPUNE-DOAMNE NU-TI INTOARCE FATA; CA SI-ASA NI-I SCURTA VIATA:
04 nov 13:59
Răspunde | Votează email 0 email
POPA MARIA
PERSECUTIE SE ZICE VERFOLGUNG-GEN URMARIRE; PARANOIA:
04 nov 13:42
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU BROCUTA
TAMAIE SE SPUNE RÄUCHERSTÄBCHEN:
04 nov 13:36
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU GEORGETA
PE DOAMNA TEO O CHEAMA SI VIRGINIA DAR NU SI-A FACUT NICIUN SCHIT:MAMA E FOARTE MULTUMITA CA POATE SA ATAMAIEZE MORMINTELE MORTILOR INTR-UN CIMITIR PROTESTANT UNDE NU FACE NIMENI ACEST LUCRU:
04 nov 12:33
Răspunde | Votează email 0 email
POPA VIOLETA
DACA-TI DAU VECINII SA MANANCI ALIMENTE STRICATE SI DUP-AIA MANANCA SI EI NU SE REZOLVA NIMIC CA FIECARE PERSOANA E LA LOCUL EI SI UNICA;NU SUNTEM TOTI UNUL SINGUR SAU DOI-:
1
EUR
4.7536
RON
15 Oct
noapte 9 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H