450 de lei în plus pentru majoritatea românilor. Când şi cum intră banii pe card

Guvernul ia în calcul o majorare a salariului minim la 3.000 lei, de la 1 ianuarie. Creşterea pensiilor, maximum 11%, în functie de buget. Decizia finală se ia după 20 octombrie.

04 oct. 2022, 18:27
450 de lei în plus pentru majoritatea românilor. Când şi cum intră banii pe card

Guvernul ia în calcul să crească salariile și pensiile de la 1 ianuarie. Conform unor surse guvernamentale, salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei, de la 2.550 lei cât este în prezent. Sumele necesare vor fi incluse în bugetul de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a promis că până la finalul acestei luni, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat și apoi să fie aprobat de Parlament până cel târziu în noiembrie.

Conform acelorași surse, și pensiile ar urma să crească de la începutul anului viitor cu 11%, dar decizia finală nu a fost luată încă în coaliție.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.

Cu cât vor crește pensiile din 2023 și ce se va întâmpla cu salariul minim. Anunț de la guvern

Despre majorarea salariului minim la 3.000 de lei, aşa cum a anunţat PSD, la nivel de intenţie, Stroe a precizat că au avut loc discuţii dar nu s-a luat niciun fel de decizie. Stroe a precizat că există o dificultate şi un disconfort creat de fiecare dată când sunt anunţate măsuri generoase nediscutate sau nedecise în cadrul coaliţiei.

La începutul lunii septembrie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că salariul minim trebuie majorat la 3.000 lei, având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri, notează Agerpres.

La rândul său, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, declarase și el că salariul minim trebuie să crească la 3.000 de lei. Liderul social-democraților a explicat că va merge cu această propunere, dar şi cu cea de majorare a pensiilor cu 10% în şedinţa coaliţiei de guvernare.

Marius Budăi a dezvăluit când va creşte salariul minim în România. Ce sumă va ajunge să câştige cel mai prost plătit angajat

„Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei. Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor”, a declarat, la Buzău, Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a explicat că, prin majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor, va creşte puterea de cumpărare a românilor şi astfel va putea fi compensată inflaţia.