Salarii majorate cu 10% în România. Ce categorie profesională va beneficia de venituri mai mari

Pe fondul inflației explozive și a tensiunilor sociale, Guvernul Nicolae Ciucă pregătește noi majorări salariale. Anunțul a fost făcut vineri, 27 mai. 

27 mai 2022, 16:44
Salarii majorate cu 10% în România. Ce categorie profesională va beneficia de venituri mai mari

Angajații din sistemul public ce vor beneficia de majorări salariale sunt cei de la Căile Ferate Române (CFR SA). Peste 25.000 de angajați vor avea venituri mai mari, după ce compania de stat a anunțat semnarea unui contract adițional la contractul colectiv de muncă.

Mai exact, de la 1 iunie 2022, 25.115 angajați vor avea salariile de bază majorate cu 10%. Potrivit unui comunicat al companiei, actul adițional la contractul colectiv de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

În plus, valoarea unui tichet de masă va crește de la 15 la 20 de lei.

Actul adițional încheiat de feroviari prevede și acordarea unei clase de salarizare pentru următoarele posturi: meseriaș de întreținere cale sau lucrări de artă, revizor de ace, montator SCB 1, montator SCB 2, mecanic drezină pantograf și IDM D, a mai transmis CFR SA.

 

Tensiuni sociale masive în România

 

În ultimul an, angajații de la CFR, dar și alte categorii socio-profesionale au ieșit în stradă, pentru a cere salarii majorate: angajații din sănătate, cei de la Poșta Română, polițiștii și profesorii.

Cel mai recent miting a fost cel organizat de sindicaliștii din Educație, care au protestat miercuri, 25 mai, în fața Guvernului. Cadrele didactice au cerut aplicarea integrală a unei legi din 2017, nemulțumiți că profesorii sunt cel mai prost plătiți bugetari cu studii superioare.

În plus, și angajații din administrație au început să-și exprime nemulțumirea, din cauza aplicării neunitare a Legii nr. 153/2017. De luni, 23 mai, salariații de la Institutul Național de Statistică (INS) au anunțat că vor protesta zilnic, timp de 15 minute, în fața instituțiilor.

În prezent, un cadru didactic universitar cu vechime de până la trei ani – asistent, încasează lunar puțin peste 2.400 de lei net. Cele mai mai salarii le primesc profesorii universitari cu vechime de peste 25 de ani, pest 6.300 de lei net.