Salarii majorate pentru angajaţii din unele sectoare bugetare

Un nou război al bugetarilor se arată la orizont. După reîntregire, unii vor primi mai mult, alţii vor rămâne cu salarii mici. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în timp ce o parte dintre bugetari mai au de recuperat 12% din salariile tăiate, există şi alte categorii de angajaţi ai statului ale căror venituri s-au tot majorat în ultimii doi ani.

RomaniaTV.net
14 mai 2012, 14:51
Salarii majorate pentru angajaţii din unele sectoare bugetare

Pentru a reveni la veniturile pe care le aveau în luna mai 2010, bugetarii din sănătate ar mai avea nevoie de o majorare de 5%, cei din administraţia publică de 7%, iar cei din învăţământ de 12 procente. Şi deşi unii bugetari sunt şi vor fi şi mai bine plătiţi decât alţii, din decembrie, majorarea se va face unitar: 15% în plus pentru fiecare angajat din aparatul de stat.

Pentru unii o gură de aer, pentru alţii, un salariu mai mare. „Toată lumea, în decembrie, va avea salariul integral la fel ca şi în luna mai 2010, evident să lucreze în aceleaşi condiţii de muncă. Pentru că discutăm şi de anumite sporuri care poate în 2010 erau, dar între timp persoane respectivă nu mai lucrează în aceleaşi condiţii„, a declarat la România TV ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Pe de altă parte, sindicaliştii susţin că lefurile sunt mai mici decât în statistici şi nici cele 15 procente nu ar fi suficiente. „Ordonanţa face rectificare la salariul de încadrare şi deci implicit la structura respectivă. Dacă persoana respectivă face ore suplimentare, venitul lui salarial pe luna respectivă va creşte. Dar asta nu înseamnă că i-a crescut salariul propriu-zis„, este de părere Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Diferenţa se află de multe ori în detalii. Unii bugetari au lipici la sporuri sau primesc alte tipuri de stimulente, în timp ce alţii trăiesc aproape exclusiv din salariul de bază.