Salata de vinete a lui Chef Florin Dumitrescu. Greşeala majoră pe care o face toată lumea când coace vinetele VIDEO

Chef Florin Dumitrescu împărtășește cu fanii lui cele mai gustoase preparate. De data aceasta, Florin Dumitrescu împărtășește rețeta sa de salată de vinete.

03 iun. 2022, 11:09

Salata de vinete este cu siguranţă una dintre vedetele verii pe orice masă, fie că este vorba de întruniri de familie sau ieşiri la restaurant. Chef Florin Dumitrescu îşi aminteşte cu drag cum făcea 30-40 kg de vinete zilnic şi a împărtăşit secretul unei salate de vinete perfecte cu fanii emisiunii Chefi la cuţite.

Salata de vinete dietetică şi delicioasă. Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare sănătoasă în weekend

„La începutul meseriei de bucatar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, îşi aminteşte Chef Florin.

Citeşte şi Reţeta de zacuscă cu o vechime de peste 100 de ani. Puţine gospodine o cunosc

Pentru că are o experienţă atât de mare în prepararea salatei de vinete, chef Florin Dumitrescu a fost de acord să ne spună secretul lui.

Salata de vinete. Ingrediente (pentru 6 porții)

2 kg vinete

sare (după gust)

piper (după gust)

3 cepe (tocate mărunt)

450 ml ulei de floarea soarelui

Pregătire salata de vinete

Vinetele se spală bine și se șterg cu un prosop uscat. Se încinge grătarul, după preferințe sau posibilități, pe cărbuni sau cel de pe aragaz și se așează vinetele. Se întorc de pe o parte pe alta evitând să se ardă. Când încep să pocneasca și să elimine apa, neapărat trebuie întoarse sau verificate dacă sunt gata.

După ce sunt coapte, trebuie curățate foarte bine de coajă și lăsate la scurs într-un vas de plastic sau de lemn. Evitati contactul cu orice fel de metal, astfel nu vor oxida. Se lasă la scurs până ce vinetele nu mai au apă. Vinetele nescurse vor fi foarte iuți și amare.

Salata de vinete delicioasă. Ce ingredient trebuie să pui neapărat, secretul reţetei perfecte

Când sunt scurse, se pot toca cu ajutorul unui satâr de lemn, evident pe un tocător de lemn sau din plastic. Se toacă mărunt, mărunt, acesta fiind și cel mai bun moment să ne dăm seama dacă vinetele sunt scurse cum trebuie. Vinetele tocate se combină cu ceapa tocată foarte mărunt.

Vezi şi

Vă recomand să tăiați ceapa la cuțit, fără să o băgați la blender, cutter sau oricare alt aparat electrocasnic, deoarece astfel evitam să lase apă. Se amesteca bine cu o lingură de lemn si se toarnă ulei de floarea soarelui în fir subțire. Procesul de emulsionare pe care îl folosim la maioneză este similar cu amestecarea salatei de vinete. Vânăta și ceapa încorporează uleiul și se umflă datorită aerului.

Se adaugă sare și piper după gust. Aceasta este salata de vinete pe care ador să o gătesc vara. O gătesc în cantități industriale pentru că ăsta îmi este obiceiul și pregătirea, dar promit să o împart mereu cu cei dragi și, de ce nu, cu vecinii!

 

De ce nu ar trebui să înțepi niciodată vinetele când le coci. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

Vinetele sunt o adevărată delicatese, indiferent dacă sunt coapte pe aragaz, la grătar sau la cuptor. Gospodinele gătesc mereu vinete și există zeci de rețete, însă cea mai mare greșeala pe care acestea o fac este să înțepe legumele. Atunci când alegeți vinetele pentru copt, cele mai bune sunt cele ferme, cu coaja lucioasă și neagră. Ele nu trebuie să prezinte defecte vizibile sau porțiuni moi, nu trebuie să fie foarte tari, dar nici fleșcăite.

Acum există pe piață vinete fără sâmburi, cu un miez alb care nu este deloc amar. Acestea sunt cele mai bune pentru copt. Pe de cealaltă parte, există și vinete care nu sunt bune pentru copt, precum cele de dimensiuni mici. Ele sunt mai bune pentru gătit.

Greşeala pe care românii o fac în bucătărie când prepară salata de vinete. Cum să coci perfect leguma pentru o salată pufoasă!

Există trei variate de a prepara vinetele: pe aragazul sau plita, cuptorul și grătarul cu jar. Ei bine, doar două dintre cele trei aduc un rezultat bun. Gustul vinetelor deosebit de obține prin carbonizarea cojii, iar pentru a putea face acest lucru este nevoie de foc mare.

Atunci când le gătiți, este bine de știut că vinetele nu trebuie înțepate sau crestate înainte de coacere, deoarece prin acele mici orificii va curge zeama.