Salvaţi Copiii: Multe din aparatele din dotarea maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală sunt uzate şi inutilizabile

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite, în timp ce, în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen în comparaţie cu media europeană, a avertizat ONG-ul Salvaţi Copiii, citat de news.ro.

RomaniaTV.net
06 dec. 2018, 09:07
Salvaţi Copiii: Multe din aparatele din dotarea maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală sunt uzate şi inutilizabile

ONG-ul a avertizat că, în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen – o rată a mortalităţii infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018 – decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternităţile nu pot oferi asistenţă medicală cazurilor severe.

Spitalul „Grigore Alexandrescu”: Numărul copiilor cu stafilococ auriu născuţi la Maternitatea ‘”Panait Sârbu” a ajuns la 23

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, a spus preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

În ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România susţine că a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de prematuri.

Din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, Salvaţi Copiii România susţine că a dotat maternităţile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1,68 milioane de euro.

Maternităţile din Bucureşti ar putea fi închise câte o lună pe an pentru igienizare