Șampoane uscate, retrase de pe piață din cauza unei substanțe cancerigene

Mai multe șampoane uscate au fost retrase de pe piață pentru că aveau prea mult benzen, o substanță chimică periculoasă care cauzează cancer.

15 nov. 2022, 09:40
Șampoane uscate, retrase de pe piață din cauza unei substanțe cancerigene

Compania Unilever United States a anunţat rechemarea a 19 tipuri de şampon uscat produse înainte de octombrie 2021, potrivit unui comunicat publicat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente.

Printre acestea se numără şampoane uscate de la mărcile Dove, Suave şi TRESemmé.

„Pe baza unei evaluări independente a pericolelor pentru sănătate, expunerea zilnică la benzen din produsele rechemate la nivelurile detectate în testare nu ar fi de așteptat să provoace consecințe negative asupra sănătății. Unilever a colaborat cu furnizorii săi de produse pentru a rezolva această problemă”, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții companiei, care au precizat că retailerii din SUA au fost notificaţi să retragă de pe rafturile lor cele 19 produse.

Citiți și: Experţii în igienă nu recomandă să ne spălăm în fiecare zi. Care este motivul: „Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri neplăcute”

Cu toate acestea, Unilever a precizat că o evaluare independentă a pericolelor pentru sănătate a constatat că expunerea zilnică la benzenul din produsele sale de şampon uscat retrase de pe piaţă „nu ar fi de aşteptat să provoace consecinţe negative asupra sănătăţii”, potrivit Independent.

Care sunt produsele periculoase rechemate

Produsele rechemate includ următoarele mărci de șampon Dove, Nexxus, Suave, TIGI (Rockaholic și Bed Head) și Tresemmé:

Șampon Dove Volum și plenitudine
Șampon Dove cu Nucă de cocos
Șampon uscat Dove Fresh and Floral
Șampon Dove Ultra Clean
Șampon Dove Invisible
Șampon Dove Detox and Purify
Șampon Dove Go Active
Nexxus Șampon Refreshing Mist
Șampon Nexxus Inergy Foam
Șampon Suave Professionals
Șampon Tresemmé
Șampon Tresemmé Hair Refresher
Șampon Tresemmé Pro
Șampon Bed Head Oh Bee Hive
Șampon Bed Head Dirty Secret
Șampon Bed Head Rockaholic Dirty Secret

Expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de benzen poate duce la cancere legate de sânge, cum ar fi leucemia.

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, benzenul este o substanţă chimică care poate apărea în mod natural în mediul înconjurător, cum ar fi în ţiţei sau în benzină, şi poate fi folosit la fabricarea materialelor plastice, a lubrifianţilor, a coloranţilor şi a detergenţilor.

Benzenul este utilizat foarte des în Statele Unite și se clasează în primele 20 de produse chimice pentru volumul de producție.

Efectul major al expunerii pe termen lung la benzen este asupra sângelui, care poate duce la o scădere a numărului de globule roşii, sau anemie, după un an sau mai mult de expunere la niveluri ridicate de benzen.

Citiți și: Cât timp trebuie să rămână şamponul pe păr înainte de clătire: Regula 60/180 pentru efect maxim