Săptămâna de lucru de patru zile, un succes în Marea Britanie, eşec total în Ungaria

Cel mai mare proiect pilot privind implementarea săptămânii de lucru de patru zile a fost implementat în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, iar de curând au apărut şi primele rezultate ale experimentului.

22 feb. 2024, 19:21
Săptămâna de lucru de patru zile, un succes în Marea Britanie, eşec total în Ungaria

În timp ce în unele ţări experimentul a dat rezultate excelente, ce au dus la implementarea programului de muncă de patru zile pe termen nelimitat, în altele proiectul a fost un eşec, companiile în care a fost testat susţinând că angajaţii nu au destul timp să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

Dintre cele 61 de companii britanice care au participat la testul de șase luni în 2022, cel puțin 54 (89%) au declarat că politica este încă în vigoare, în timp ce 31 de firme (51%) au declarat că au trecut definitiv la un program de lucru de patru zile pe săptămână.

Companiile implicate au fost invitate să participe la un studiu la un an de la cel mai mare proiect care a testat o săptămână de lucru mai scurtă.

Rezultatele, publicate miercuri de think tankul Autonomy, au arătat că toți managerii de proiect și directorii generali consultați au declarat că o săptămână de lucru de patru zile a avut un impact pozitiv asupra organizației lor, mai mult de jumătate (55%) descriind impactul ca fiind „foarte pozitiv”.

Marea majoritate (82%) dintre companiile chestionate au raportat impact pozitiv asupra bunăstării personalului, în timp ce 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuației personalului și aproape o treime (32%) au spus că politica a îmbunătățit considerabil recrutarea.

Citeşte şi: Greşeala care-i poate costa scump pe angajaţi. De ce nu e bine să arunci fluturaşii de salariu

Juliet Schor, autoarea raportului și profesor de sociologie la Boston College, a descris rezultatele ca fiind „excelente” și a spus că rezultatele au arătat că efectele pozitive ale orelor de lucru mai scurte sunt „reale și de lungă durată”.

„Rezultatele generale s-au menținut și, în unele cazuri, chiar au continuat să se îmbunătățească”, a spus Schor într-un comunicat.

Pe de altă parte, acelaşi experiment a fost un eşec total în Ungaria, unde săptămâna de lucru de patru zile nu a dat deloc rezultatele aşteptate.

O companie de telecomunicații din Ungaria este printre angajatorii care au aplicat modelul patru zile de muncă pe săptămână. Inițial, 152 de angajați veneau la muncă de luni până joi, apoi numărul lor a fost dublat. Deși lucrau mai puțin, angajații companiei primeau același salariu.

Inițial, echipa managerială a anunțat că experimentul a fost un adevărat succes. Potrivit lor, angajații erau mai productivi, mai relaxați și aveau nevoie mai rar de concedii medicale. Apoi, au început să apară și dezavantajele.

Compania de telecomunicații a anunțat că renunță la acest model și revine la cel traditional, cu cinci zile de muncă pe săptămână, potrivit Euronews. Motivul: doar o parte dintre angajați beneficiau de o săptămână mai scurtă de muncă. Astfel, unii se simțeau discriminați.

Citeşte şi: Ajutor financiar sub forma unor fonduri nerambursabile pentru români. Cine poate obține banii